Bouw & Reno - Verwarming

GETEST – De slimme evohome zoneregeling van Honeywell

Smart devices of slimme toestellen. We worden er dagelijks mee geconfronteerd. Ze maken ons leven dan ook een stuk gemakkelijker. En nu is er ook een slimme oplossing die het mogelijk maakt je verwarming te programmeren en zelfs van op afstand te bedienen.

Je kent het gevoel wel… Je staat ’s morgens op en je wilt je knusse bed niet verlaten omdat de rest van het huis nog (ijs)koud aanvoelt. Of je komt net aan op kantoor en pas dan denk je eraan dat je de verwarming bent vergeten uit te schakelen. Vreselijk toch?! De slimme evohome zoneregeling biedt gelukkig een antwoord op ons probleem.

Wat maakt een slimme thermostaat juist slim?

Vorige week maakten we voor het eerst kennis met de nieuwe evohome van Honeywell. En eerlijk toegegeven: we waren onder de indruk van het gebruiksvriendelijke en intuïtieve systeem.

De term slim of smart verwijst naar de Engelse term ‘smart devices’. Smart devices zijn toestellen die verbonden zijn met het internet en – tot op bepaalde hoogte – interactief en zelfstandig werken. Hetzelfde geldt dus ook voorde zoneregeling van het Honeywell evohome systeem.

De evohome zoneregeling is via een internet gateway verbonden met het internet en krijgt hierdoor zijn eigen, unieke IP-adres. Via dat IP-adres kan jij vervolgens van eender waar ter wereld verbinding maken met je verwarmingsinstallatie en zo de temperatuur regelen via een smartphone of tablet.

En dat bovendien vanop meerdere toestellen zodat alle gezinsleden toegang hebben tot het systeem via de gratis app!

Van een oude naar een slimme thermostaat: zo gebeurd!

Het overstappen naar het nieuwe systeem is relatief makkelijk en snel gebeurd. Zo kan je starten met het basispakket, het “Connected-pakket voor één zone”, wat de thermostaat en de internet gateway (modem) bevat zodat je van overal ter wereld toegang hebt tot je verwarming. Vervolgens kan je jouw ‘netwerk’ verder uitbreiden met verschillende radiatorregelaars die je per radiator op de radiatorkraan zet. Deze ontvangen dan de signalen van je thermostaat en bepalen zo de warmte in die ruimte. Je kan trouwens nog steeds handmatig de temperatuur instellen aan de nieuwe koppen. Iedere kop bevat ook een schermpje waarop je de temperatuur kan aflezen.

Honeywell raadt wel aan om bij de installatie beroep te doen op een gekwalificeerde Honeywell installateur om er zeker van te zijn dat alles goed aangesloten wordt en correct functioneert. Achteraf kan je volledig autonoom aan de slag met het systeem. Het is zelfs zo makkelijk in gebruik dat je kinderen ermee aan de slag kunnen!

De adviesprijs voor het basispakket bedraagt €299 (excl. btw). De radiatorregelaars kosten €75 per stuk (eveneens excl. btw).

Efficiënte zoneregeling met evohome

evohome is dus een verwarmingsregelaar waarmee je de mogelijkheid hebt verschillende ruimtes (maximaal 12)of zones individueel te regelen. Iedere kamer in het huis waar een verwarmingsradiator aanwezig is, kan je zo dus onafhankelijk van elkaar aansturen via de zoneregelaar.

Het grote voordeel is dat het systeem draadloos is. Je hoeft dus geen muren te kappen of te breken en je moet ook geen nieuwe kabels of leidingen leggen. Zo kan je makkelijk je oude systeem updaten en overschakelen naar een zoneregeling.

De zoneregeling biedt ook de ideale oplossing op het grote probleem van de oudere systemen. Bij de oudere systemen is er slechts 1 thermostaat aanwezig is en dus ook maar 1 temperatuursvoeler. Wanneer men dan bijvoorbeeld een open haard in de woonkamer heeft, zal de thermostaat na verloop van tijd voelen dat het voldoende warm is en stoppen met verwarmen. Hierdoor blijven andere kamers dus onvoldoende verwarmd. De zoneregeling van evohome lost dit op door voor iedere ruimte een aparte regelaar (radiatorthermostaat) te voorzien waardoor iedere kamer in feite een apart ‘klimaat’ krijgt.

Voeg je een nieuwe kamer of zone toe aan je netwerk? Ook dan verloopt de programmatie vrij eenvoudig en kan je dus snel extra zones aanmaken. Bovendien beperkt de zoneregeling zich niet tot jouw huis alleen. Stel dat je een kantoor of buitenverblijf hebt, dan kan je het Evohome systeem ook daar installeren en met je app dus zowel de verwarming thuis als in je kantoor aansturen.

Geen slimme maar een geniale zoneregeling! Van lifestyles tot weekprogramma’s

Een extra voordeel van het nieuwe systeem is dat je makkelijk zelf (week)programma’s kan aanmaken en de zogenaamde “Lifestyles” kan creëeren. Zo kan je per kamer – waar een radiatorregelaar geplaatst is – een apart weekprogramma creëren zodat bepaalde ruimtes alleen verwarmd worden wanneer noodzakelijk. Dit gebeurt allemaal op zeer intuïtieve en visuele wijze via de thermostaat zelf. Zo wordt de achtergrond van de zone blauw als de temperatuur laag is en verandert het naar rood wanneer de temperatuur stijgt.

Zo kan je voor de badkamer instellen dat die pas om 7.30u begint te verwarmen zodat wanneer jij om 8u een douche wilt nemen, de badkamer lekker warm is. Wanneer iedereen rond 9u de badkamer verlaten heeft, schakelt het programma de verwarming automatisch uit zodat de badkamer niet onnodig verwarmd blijft. Per dag kan je zo 6 schakelingen instellen (bijvoorbeeld 3x de verwarming aan en uit) en zo het systeem dus perfect integreren met jouw leefgewoontes.

Dit zorgt voor een grote besparing want je verwarmt enkel de noodzakelijke ruimtes en niet langer het hele huis. In Groot-Brittanië zijn er al besparingen opgetekend tot 40%.

Ten slotte heb je ook nog de lifestyles. Hieronder vind je bijvoorbeeld ‘vakantie’, ‘dag vrijaf’, ‘eco’, … Dit zijn vaste programma’s die je met slechts één beweging activeert en dus van pas komen wanneer je bijvoorbeeld een dag vrijaf hebt. Dit is dan een apart programma dat los van je weekprogramma’s functioneert. Je kan dan zelf bepalen wanneer je vrije dag is en dan een programma voorzien dat de verwarming bijvoorbeeld een uurtje later dan anders opspringt maar wel de hele dag voor een aangename temperatuur zorgt. De eco lifestyle zorgt er dan weer voor dat de verwarming automatisch 3 graden lager gezet wordt.

Extra intelligentie – Optimale start en extra veiligheid

Het systeem gaat zelfs nog een stapje verder. Zo werd er een intelligentie ingebouwd die zelf berekent hoe snel je huis opwarmt. Heeft je huis dus meer tijd nodig om op te warmen? Dan zal de verwarminginstallatie vroeg genoeg opspringen zodat het voldoende warm is wanneer jij uit je bed komt.

Daarnaast werd er ook een extra veiligheid ingebouwd. Zo detecteert het systeem grote temperatuursschommelingen. Stel dat je de ramen openzet maar vergeet om de verwarming uit te schakelen, dan meet de temperatuurvoeler het plotse verschil in temperatuur en zal hij de radiatorkraan dichtdraaien.

En wat met de betrouwbaarheid en beveiliging van het systeem?

Het systeem is draadloos en werkt via WiFi maar Honeywell garandeert wel een hoge betrouwbaarheid. WiFi wordt immers alleen gebruikt indien er via de app op smartphones of tablets contact wordt gemaakt met evohome.

Honeywell ontwikkelde een eigen protocol waarlangs evohome communiceert op gereguleerde band (868Mhz). Deze band is speciaal ontwikkeld voor communicatie in woningbouw en op deze frequentie zit bijvoorbeeld ook beveiligingsapparatuur. De band heeft binnen een woning een beter bereik dan WiFi en is dus ook sterk genoeg om door betonnen muren en plafonds te gaan. De internet gateway verzorgt de verbinding naar Internet en zorgt er dus voor dat het systeem continu bereikbaar is via je smartphone of tablet.

Daarnaast speelt Honeywell ook sterk op de beveiliging van het systeem. Aangezien het systeem aan het internet gekoppeld is, zou het dus ook gekraakt kunnen worden. Daarvoor hoeven we echter niet te vrezen: “Honeywell verzekert zich continu dat het voldoet  aan de Europese wetgeving voor wat betreft persoonlijke dataopslag uit zijn producten en diensten. We begrijpen ten zeerste dat mensen zich zorgen maken over zowel privacy als beveiliging. We verzekeren klanten dat onze producten en diensten met deze bedenkingen in ons achterhoofd zijn ontwikkeld. Honeywell is bijvoorbeeld als vierde geplaatst in de ‘Security 500’ classificatie van Security Magazine.”

De Honeywell evohome is dus zeker en vast een interessante investering die je bovendien ook relatief snel kan terugverdienen. Wij juichen zulke slimme oplossingen dus alleen maar toe en raden je aan evohome zeker te testen op Batibouw (Hal 12, stand 202)!

Meer info over het systeem vind je op de evohome website. Het systeem aankopen doe je via diverse groothandels voor verwarming en sanitair of via de Honeywell installateur.

21/02/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Upcycling: van oud tijdschrift tot prachtige muurdecoratie
Volgende artikel
Plan je renovatieproject tot in de puntjes dankzij het notitieboekje van Facq