Bouw & Reno - Verwarming

Centrale verwarming: cv-kachels en cv-haarden

Weinig dingen zijn zo fascinerend als de dansende vlammetjes van een haardvuur of een kachel. De warme en intieme sfeer van deze warmtebronnen kent geen gelijken! Maar wist je dat sommige kachels en haarden ook de warmteproductie voor centrale verwarming en sanitair warm water voor hun rekening nemen?

Centrale verwarming: wat zijn cv-haarden en cv-kachels?

Een cv-haard of cv-kachel is een houtkachel, een gaskachel of een mazoutkachel die een warme en gezellige sfeer creëert in huis, maar de woning tegelijkertijd voorziet van verwarming en sanitair warm water. Deze haarden worden aangesloten op de waterleiding van de centrale verwarming. Terwijl een gewone kachel of haard een ruimte verwarmt, verwarmt de cv-haard of cv-kachel het ganse huis.

Dit systeem kan zowel in nieuwbouwwoningen als in renovatie geïnstalleerd worden. Wanneer de cv-kachel in een bestaande haardopening geplaatst wordt, dan moet er een verbinding gemaakt worden tussen de cv-kachel en de hoofdleiding of de collector van de centrale verwarming. Als de cv-haard gecombineerd wordt met een traditionele cv-ketel, dan moet er verbinding komen tussen de haard en de andere ketel.

De voordelen

Met een cv-haard, spaar je geld uit want je verbruikt minder energie om water te verwarmen.

Met traditionele kachels kan je meestal geen volledige woning verwarmen, want ze kunnen geen hoge temperaturen verdragen. Dit probleem stelt zich niet bij cv-haarden, want deze kunnen hogere temperaturen aan. De meest performante systemen bereiken een maximum vermogen van 70 kW, waarmee je zelfs een gans kasteel of een vierkantshoeve kan verwarmen.

Bovendien zijn onze woningen vandaag de dag beter geïsoleerd, waardoor een cv-haard nog interessantere mogelijkheden biedt. Dankzij de doorgedreven isolatienormen, is er veel minder warmte nodig om een kamer op temperatuur te krijgen.

Een ander voordeel van dit type verwarming is dat ze gecombineerd kan worden met andere hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen.

De nadelen

Een cv-haard is duurder in aankoop dan een klassieke kachel of haard. Bovendien moet je erop letten dat de cv-kachel correct wordt aangesloten als ze ook warm water moet verwarmen of radiatoren aansturen. Daarom wordt de cv-haard meestal verbonden met een traditionele cv-ketel die de rol van haard overneemt als de haard niet brandt tijdens de zomermaanden. Maar meestal is een cv-ketel niet nodig.

16/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Welke verlichting kiezen: halogeen of led?
Volgende artikel
DIY – Tuinverlichting aanleggen