Bouw & Reno

Vervangt de metselrobot binnenkort bouwvakkers?

metselaar

Aan een razendsnel tempo nemen robots in allerlei sectoren de jobs van mensen over, en dat lijkt nu ook het geval in de bouw. Dreigen metselaars door de komst van de metselrobot binnenkort hun job te verliezen?

SAM, de supersnelle bouwvakker

Het bedrijf Construction Robotics heeft onlangs de metselrobot Semi-Automated Mason, SAM voor de vrienden, ontwikkeld. De robot is in de eerste plaats in het leven geroepen om het werk van metselaars op bouwplaatsen te versnellen. Dankzij ingebouwde sensoren kan de robot de locatie van bakstenen bepalen, ze van mortel voorzien én ze op de juiste plaats leggen. Volgens Construction Robotics kan SAM tot wel 1200 bakstenen per dag leggen, wat ruim drie keer zoveel is als een bouwvakker van vlees en bloed.

De metselrobot: welkome hulp of bedreiging?

metselaarHoewel een robot die menselijke taken overneemt op het eerste gezicht een bedreiging lijkt, beweren de makers dat hij bouwvakkers niet vervangt, maar juist helpt. Handelingen die voor mensen belastend zijn, zoals bakstenen tillen of verplaatsen, neemt SAM volledig op zich. Er zijn natuurlijk nog wel mensen nodig om de machine aan te zetten en juist af te stellen. Daarnaast moeten de muren ook door mensen gevoegd worden. De metselrobot kan dus gelukkig nog niet álles!

 

Niet van een leien dakje

Voorlopig wordt deze metselrobot nog niet op grote schaal ingezet. Dat ligt volgens wetenschappers onder meer aan het prijskaartje: voor zo’n 500.000 dollar haal je een van de drie SAM’s in huis. Verder zouden er ook technische beperkingen zijn, waardoor de robot voorlopig enkel nog maar kan meewerken aan de bouw van grote gebouwen met recht muren, zoals scholen en ziekenhuizen.

Wil je SAM de metselrobot aan het werk zien? Bekijk dan alvast dit filmpje.

 

30/04/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Stress bij het kiezen van een oven? Kies de 3-in-1-oplossing.
Volgende artikel
Kan ik zelf mijn matras reinigen?