Bouw & Reno

Ga je (ver)bouwen? Waarom thermografie een goed idee is

thermografie voordelen en tips

Thermografie is tegenwoordig helemaal ‘hot’ in de bouwsector. De techniek wordt al langer gebruikt in de industrie en de geneeskunde, maar nu de isolatienormen almaar strenger worden, zien ook meer en meer (ver)bouwers er de voordelen van in. Is thermografie voor jouw bouwproject een goeie zaak? En hoe gaat zo’n thermografische expertise precies in z’n werk?

 

Thermografie legt isolatiepijnpunten bloot

Een thermografisch onderzoek brengt de koude en warme zones aan de buitenkant van je woning in kaart met behulp van infraroodopnames. Koude zones krijgen blauwe tinten, warme zones kleuren geel tot rood. Een thermografisch expert voert het onderzoek uit. Het beroep van thermografisch expert is niet beschermd, maar je kunt bonafide experten wel herkennen aan hun ITC (Infrared Training Centre)-certificaat. Verder hebben thermografische experten ook een diploma van architect, ingenieur of bouwtechnicus.

Voor elk wat wils

Een thermografische expertise heeft voor iedereen voordelen. Van plan om een huis te kopen? Dankzij thermografie krijg je een duidelijk beeld van het isolatieniveau – en hoeveel werk je dus nog voor de boeg hebt. Je weet ook meteen welke zones prioriteit moeten krijgen tijdens je renovatiewerken. Heb je bouwplannen? Dan kun je de aannemer verplichten om nog voor de voorlopige oplevering een thermografisch onderzoek te laten uitvoeren. Zo ben je zeker dat hij of zij geen steken heeft laten vallen wat de isolatie en luchtdichtheid van je woning betreft. Tot slot kun je met behulp van thermografie ook vochtproblemen in verlaagde plafonds en onder de vloer in een vroeg stadium opsporen.

Hoe verloopt een thermografisch onderzoek?

De thermografische expert maakt infraroodbeelden van je woning met behulp van een infraroodcamera met een resolutie van minstens 240 op 220 pixels. Daarnaast worden er ook gewone beelden gemaakt met een hoge-resolutie-camera. Platte of zacht hellende daken worden gefotografeerd met behulp van een miniluchtballon.

Klimatologische voorwaarden

Een grondige thermografische expertise kan alleen maar plaatsvinden als de weersomstandigheden het toelaten. De klimatologische voorwaarden zijn:

  • De windsnelheid bedraagt niet meer dan 10 km/u.
  • Er zijn geen warme zonnestralen die het resultaat in de war kunnen sturen. Voor een keertje hebben sombere weersomstandigheden dus ook hun voordelen.
  • Het heeft al minstens 24 uur niet meer geregend.
  • Het is buiten minstens 10 graden kouder of warmer dan in je woning.

Het thermografisch rapport

Na afloop bezorgt de expert je een thermografisch rapport. Daarin staan vermeld:

  • De gegevens van de eigenaar van het gebouw
  • Een beschrijving van het gebouw
  • De klimatologische omstandigheden tijdens het onderzoek
  • Een overzicht van de fotografische en thermografische beelden
  • De vastgestelde pijnpunten
  • Concrete voorstellen om de pijnpunten te verhelpen

Hoeveel kost een thermografische expertise?

Het prijskaartje van een thermografisch onderzoek hangt af van de omvang van je woning. Als je een appartement of woning met minder dan 120 m² bewoonbare oppervlakte hebt, betaal je zo’n 400 euro exclusief btw. Eigenaars van riante woningen betalen algauw zo’n 600 euro. Zijn er luchtfoto’s nodig, dan betaal je ongeveer 150 euro extra, eveneens exclusief btw.

Vraag naar je subsidies!

Heel wat gemeenten voorzien subsidies voor mensen die een thermografisch onderzoek willen laten uitvoeren, meestal op voorwaarde dat de voorstellen van de thermografisch expert binnen het jaar worden uitgevoerd en een investering van minstens 500 euro vergen.

Tot slot nog deze tip: je kunt een thermografische expertise gerust betalen met eco-cheques.

 

 

 

25/02/2017

Thermografie is tegenwoordig helemaal ‘hot’ in de bouwsector. De techniek wordt al langer gebruikt in de industrie en de geneeskunde, maar nu de isolatienormen almaar strenger worden, zien ook meer en meer (ver)bouwers er de voordelen van in. Is thermografie voor jouw bouwproject een goeie zaak? En hoe gaat zo’n thermografische expertise precies in z’n werk? (meer…)

24/02/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Op huizenjacht: hoe is het gesteld met de huizenprijzen in 2017?
Volgende artikel
De keuken schoonmaken zoals Tante Kaat: gebruik de magische middeltjes van vroeger