Bouw & Reno - Ventilatie

Welk ventilatiesysteem kies ik?

Vroeger vormde ventilatie geen enkel probleem. Woningen beschikten over voldoende spleten en kieren om zuivere lucht aan te voeren en vervuilde lucht af te voeren. Vandaag worden de woningen steeds beter geïsoleerd om warmteverlies te voorkomen, minder CO2 uit te stoten en zo min mogelijk energie te verspillen. Maar wat met de ventilatie en de gezondheid van de bewoners? Een intelligent ventilatiesysteem wordt almaar belangrijker? In dit artikel ontdek je welke ventilatie je het best kiest. 

Ventilatiesysteem A

Dit ventilatiesysteem biedt een eenvoudige en goedkope manier van ventileren, maar respecteert niet altijd de norm. Het systeem werkt met een natuurlijke aanvoer en een natuurlijke afvoer van lucht op basis van klimatologische drukverschillen. De aangevoerde lucht komt binnen via openingen in de ramen, de muren of het dak. Kieren onder de deuren of roosters sturen de lucht richting natte ruimtes. De vervuilde lucht wordt dan weer afgevoerd via regelbare afvoeropeningen in de natte ruimtes.

Ventilatiesysteem B

Door middel van een ventilator wordt de lucht aangezogen en via ingebouwde ventilatiekanalen over de woning verdeeld. De mechanische aanzuiging creëert een zogenaamd schoorsteeneffect waardoor de vervuilde lucht automatisch op natuurlijke wijze wordt afgevoerd. Het systeem wordt in de praktijk amper toegepast omdat het voortdurend elektriciteit verbruikt.

Ventilatiesysteem C

Dit systeem is zowel voor nieuwbouw als renovatie geschikt. Ventilatiesysteem C werkt met een natuurlijke aanvoer van lucht en een mechanische afvoer. De verse lucht wordt via roosters in de ramen en muren naar binnen gezogen en komt in de droge ruimtes zoals woonkamers, slaapkamers en bureaus terecht. De gebruikte lucht wordt mechanisch afgevoerd via luchtroosters in de natte ruimtes.

Ventilatiesysteem D

Zowel de aan- als afvoer van de lucht wordt mechanisch geregeld met behulp van ventilatoren. Het systeem houdt de aan- en afvoer altijd onder controle waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat, ook in passiefwoningen. De zuivere lucht komt terecht in de droge ruimtes zoals de woonkamer en de slaapkamer en verspreidt zich in de woning via hallen, gangen en via roosters in de deuren of spleten boven en onder de deuren. De afvoer van de vervuilde lucht gebeurt in de natte ruimtes zoals het toilet, de keuken, de badkamer en de wasplaats.

Welk ventilatiesysteem kiezen?

Ventileren doe je met het oog op een aangenaam binnenklimaat. Je moet het verlies aan thermische energie beperken en zo weinig mogelijk energie verbruiken. Welk ventilatiesysteem je het best kiest? Dat hangt af van zaken zoals de isolatiewaarde en de luchtdichtheid van je woning. Ga altijd voor een oplossing op maat van je situatie en budget.

Wil je meer informatie over de verschillende ventilatiesystemen en ontdekken welk systeem het best aan je eisen beantwoordt? Kom dan langs in één van de Groene Huizen van Facq voor deskundig advies!

22/01/2015

Vragen en opmerkingen

DW
De Weirt Maurice

Ik woon in een appartement gebouw die gebouwd is na 2006 en dus verplicht is een ventilatiesysteem te bevatten.. Het ventilatie systeem is van het type B. Mijn vraag is nu mag een medebewoner zomaar het systeem uitzetten tussen 22:00 en 7:00 ’s morgens . Dit vind ik onverantwoord.
Mvg
Maurice De Weirt

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Maurice,

  Helaas kunnen wij je in deze situatie niet helpen. Wij raden aan om eens met de verhuurder (indien je het appartement huurt) of met de syndicus te gaan praten en de situatie voor te leggen.

  Veel succes!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Muurstickers in je slaapkamer: persoonlijke en creatieve wanddecoratie
Volgende artikel
Batibouw 2015: Belgen zwichten massaal voor renovatiemarkt