Doe Het Zelf

Waarom onderhoud van je ventilatiesysteem écht nodig is

onderhoud ventilatie

Dat een mechanisch ventilatiesysteem je flink wat voordelen oplevert, staat vast. Denk maar aan verse, onvervuilde lucht in huis, en de aanzienlijk verminderde kans op schimmelvorming en condens op de ramen. Maar vergt een ventilatiesysteem ook onderhoud? En zo ja, hoe en wanneer precies? Wij zochten het voor je uit.

De ventilatiekanalen reinigen

Doorheen de kanalen van een ventilatiesysteem circuleert voortdurend lucht, en lucht brengt onvermijdelijk stof- en vuilresten met zich mee. Die resten blijven achter in de ventilatiekanalen. Logisch dus dat je die kanalen af en toe grondig moet reinigen. Doorgaans worden er filters voorzien in ventilatiesystemen, om de eenvoudige reden dat de aangevoerde lucht nu eenmaal schoon en vers moet zijn, wil je genieten van een gezond binnenklimaat. Het is dus zaak om je filters goed te onderhouden, net zoals je dat doet met bijvoorbeeld de filters in je dampkap – ook al zo’n notoire verzamelplek voor stof-, vet- en vuilresten.

Onderhoud ventilatieLet wel: als je over een ventilatiesysteem beschikt dat enkel lucht van binnen naar buiten afvoert, is een regelmatig onderhoud natuurlijk minder dringend. Al hou je het ook hier beter niet volledig achterwege, want dat kan verstoppingen veroorzaken.

Waarom is onderhoud van een ventilatiesysteem nodig?

Zoals voor zowat alle dingen in en rond je woning geldt ook voor ventilatiesystemen dat je ze niet mag verwaarlozen en regelmatig moet onderhouden – tenminste als je lang van een goede werking wilt genieten. Een slecht onderhouden ventilatie blaast vervuilde lucht in huis. En die slechte lucht kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals allergische reacties, ademhalingsproblemen of huidirritatie. Bovendien belemmeren vervuilde kanalen de efficiënte werking van je ventilatiesysteem en verbruikt het dus meer. Het gevolg? Dat merk je na verloop van tijd ongetwijfeld op je energiefactuur …

Zelf doen?

Of je je ventilatiesysteem zelf kunt onderhouden, hangt af van het type systeem. Is het een complex systeem, dan doe je het best een beroep op een vakman die gespecialiseerd is in ventilatiesystemen. Of je vraagt aan de verwarmingsspecialist of hij ook de ventilatiefilters wil nakijken en, indien nodig, een onderhoudsbeurt wil geven.

14/09/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Het kookeiland: leven, eten en genieten
Volgende artikel
Niet te missen: de vt wonen&design beurs!