Bouw & Reno - Ventilatie

Vochtige muren? Zo voorkom je afbladderen verf en loslaten behang!

vocht op muren

Vochtige muren in huis kunnen nare gevolgen hebben voor je gezondheid. De verhoogde luchtvochtigheid leidt tot klachten als reuma en astma. Maar ook je interieur ondervindt de gevolgen van vochtige muren: denk maar aan schimmels, afbladderende verf of loskomend behangpapier. Om nog maar te zwijgen over mogelijke problemen met houtrot. Maar hoe ontstaan vochtige muren nu en wat kan je er tegen doen?

Oorzaken van vochtige muren in huis 

De vochtige muren binnen je woning kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voor de hand liggende oorzaak is doortrekkend vocht, waarbij het vocht vanuit de buitenmuur in je binnenmuur trekt. Zeker bij poreuze muren is de kans op doorslaand vocht relatief groot. Het vocht trekt bijvoorbeeld tijdens een regenbui makkelijk in zo’n muur, waarna er na verloop van tijd vochtplekken aan de binnenzijde van je woning zichtbaar zullen worden. 

Ook optrekkend vocht wordt vaak als oorzaak van vochtproblemen in huis aangemerkt. Bij optrekkend vocht trekt het vocht via de fundering van je woning omhoog. Dit vochtprobleem komt voornamelijk voor bij oudere woningen. Bij nieuwere woningen wordt er standaard een natuurlijke vochtkering in de fundering of aan de onderzijde van muren aangebracht. Het risico op optrekkend vocht wordt zo aanzienlijk verkleind. 

schimmel door vochtige muren

Oplossingen voor vochtproblemen binnen je woning 

Om de reeds beschreven vochtproblemen aan te pakken, kan de hulp van een specialist in vochtbestrijding wenselijk zijn. Een specialist beschikt vaak over verschillende hulpmiddelen, om de bron van het probleem aan te pakken.

  • Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de buitenmuur te impregneren.
  • Ook kan er in je muur een natuurlijke vochtwering worden aangebracht, door deze te injecteren.
  • Mocht het injecteren van de muur niet voldoende blijken te zijn, dan kan er een gleuf in de muur worden geslepen. In die gleuf wordt vervolgens een fysieke vochtwering geplaatst, om het optrekkende vocht tegen te houden. 

Zelf kun je zogenaamde vochtvreters in huis plaatsen. Deze vochtvreters nemen het vocht op uit de lucht, waardoor de luchtvochtigheid in huis afneemt. Op deze manier wordt de kans op schade aan je interieur, verf op kozijnen en het behang op de muur kleiner. De vochtvreters zijn bij verschillende winkels verkrijgbaar en dienen regelmatig geleegd te worden.

Speciale soorten behang voor vochtige muren 

In de badkamer of keuken zou je voor het gebruik van glasvliesbehang kunnen kiezen. Dit type behang is zeer geschikt voor een wat vochtigere ruimte. De kans dat het materiaal scheurt neemt zodoende sterk af.

Zorg daarbij altijd voor het aanbrengen van primer als onderlaag. De primer maakt een muur minder poreus, waardoor bijvoorbeeld verf minder snel in de muur gezogen wordt. Andersom zal het vocht in de muur ook minder snel voor schade aan de toplaag zorgen. 

Tip: gebruik een hygrometer in huis, om de luchtvochtigheid te kunnen meten! Zo weet je precies, wanneer je een specialist op het gebied van vochtbestrijding in moet schakelen. 

01/02/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Netflix & chill? Zo creëer jij de perfecte homecinema!
Volgende artikel
Open, gesloten of halfopen bebouwing: dit kies jij het best