Bouw & Reno - Ventilatie

Verplichte ventilatienorm: hieraan moet je voldoen

Wist je dat het in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten vaak verplicht is om een ventilatiesysteem te installeren? De overheid legt aan bouwheren regels en normen rond ventilatie op, en ze schrijft boetes uit als ze zich niet aan de voorschriften houden. Laten we de ventilatienorm eens onder de loep nemen.

Waarom verplicht ventileren?

Je vraagt je misschien af waarom de overheid de installatie van een ventilatiesysteem verplicht maakt. Regelmatig de ramen openzetten zou toch voldoende moeten zijn? Niets is minder waar! Binnenlucht is ongezonder dan buitenlucht, en zelden zetten we de ramen en deuren voldoende open om die ongezonde lucht buiten te krijgen. Bovendien worden woningen almaar energiezuiniger en dus ook luchtdichter gebouwd, waardoor een goed ventilatiesysteem nog belangrijker wordt.

Ventilatienorm: 2 doelen

De ventilatienormen die de overheid oplegt, hebben twee doelen:

  • Een goed ventilatiesysteem moet zowel vochtige lucht afvoerenals frisse lucht naar binnen brengen. Op die manier worden zowel de woning als de bewoners beschermd.
  • De lucht moet uit vochtige ruimtes (badkamer, keuken, toilet, wasplaats) worden afgevoerd om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen.

Leefruimtes zoals de living, slaapkamer of werkkamer krijgen constant verse lucht toegevoerd, zodat ongezonde binnenlucht niet te lang blijft hangen.

Wat houdt de ventilatienorm precies in?

De ventilatienorm legt vast hoeveel lucht je moet aan- en afvoeren in je woning. De basisregel ligt op 3,6 kubieke meter per uur per vierkante meter. Daarnaast zijn er ook specifieke regels per leefruimte. De wet stelt daarbij dat je mag kiezen tussen natuurlijke of mechanische ventilatie, of een combinatie daarvan.

Ventilatie verplicht bij nieuwbouw, niet bij renovatie

In een nieuwbouwwoning moeten alle ruimtes voldoen aan de ventilatienormen. De enige uitzondering hierop zijn de garage, de zolder en de berging. Bij een renovatie ligt de zaak iets anders: als je ramen vervangt, moeten de aanvoerruimtes (living, slaapkamer en werkkamer) waarin je de nieuwe ramen plaatst, voldoen aan de ventilatienormen. Voor vochtige ruimtes, waar de lucht moet worden afgevoerd, is de norm enkel van toepassing op nieuw bijgebouwde ruimtes.

15/07/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Parlofoon of videofoon? De prijzen, mogelijkheden en voordelen op een rij
Volgende artikel
Compact bouwen op z’n Japans: 1.8m width House