Bouw & Reno - Ventilatie

Ventileren doe je zo: 7 tips & tricks

In je woning komen heel wat vieze luchtjes samen. Niet enkel je ochtendadem zorgt voor onzuivere lucht in huis, ook na het douche of tijdens het koken komt er vervuilde waterdamp vrij. Om die af te voeren en verse lucht aan te voeren, is ventileren een must. Hoe je dit best aanpakt? Dat leren onze tips & tricks je.

1. Luchten versus verluchten

Vergis je niet tussen luchten en verluchten, er is namelijk een belangrijk verschil tussen de twee. Luchten doe je wanneer je alle ramen en deuren wijd open zet, bijvoorbeeld na het poetsen of ’s morgens als je opstaat. Het is een korte en krachtige actie om verse lucht te laten binnenstromen en vervuilde lucht af te voeren. Verluchten daarentegen doe je constant en gelijkmatig. Verluchten doe je door ramen op een kiertje te zetten of ventilatieroosters te openen. Het zorgt op elk moment van de dag voor gezonde lucht.

2. Toevoer verse lucht en afvoer vervuilde lucht

De toevoer van verse lucht, zorgt er samen met de afvoer van vervuilde waterdamp voor dat schimmels, vocht en andere schadelijke stoffen geen kans krijgen in je woning. Belangrijk daarbij is dat de verse lucht wordt aangevoerd in droge ruimtes zoals de woonkamer, de slaapkamer en het bureau. De afvoer gebeurt in de natte vertrekken zoals de badkamer, de wasplaats en de keuken.

3. Kieren dichten?

Je leest regelmatig dat het belangrijk is alle naden en kieren te dichten om warmteverlies te voorkomen. Dat is slechts deels waar. Het is inderdaad zinvol om kieren te dichten wanneer ze een hinderlijke tocht veroorzaken. Andere kieren laat je beter voor wat ze zijn, ze zorgen namelijk voor verse lucht in je woning.

4. Houd deuren natte ruimtes gesloten

Zowel tijdens het douchen, als tijdens het koken of tijdens het uitvoeren van een andere activiteit die waterdamp produceert, sluit je de deuren van die ruimte. Zo verplaatst de waterdamp zich niet naar droge ruimtes en dampen de ruiten er niet aan. Daarnaast is het belangrijk dat je de waterdamp en vervuilde lucht afvoert via een ventilatiesysteem, een geopend raam of in de keuken via de dampkap.

5. Ventilatieroosters schoonmaken

Om je woning te voorzien van verse lucht, zet je de ventilatieroosters van je woning altijd open. Zorg ervoor dat je de roosters jaarlijks een keer schoonmaakt. Dit doe je eenvoudig met de stofzuiger. Hetzelfde geldt voor de ventielen in de luchtafvoeren van de keuken, wc en badkamer.

6. Ventilatiesystemen

Om je woning te ventileren bestaan er vier verschillende ventilatiesystemen. De mogelijkheden zijn:

  • natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer (ventilatiesysteem A);
  • natuurlijke toevoer en mechanische afvoer (ventilatiesysteem B);
  • mechanische toevoer en natuurlijke afvoer (ventilatiesysteem C);
  • mechanische toevoer en mechanische afvoer (ventilatiesysteem D).

7. Toevoer verse lucht per uur

Er bestaan richtlijnen voor het aantal luchtverversingen per uur. De regel is: 3,6 maal de oppervlakte van de ruimte = de toe te voeren lucht in kubieke meter per uur. Voor de verschillende vertrekken gelden specifieke adviezen:

  • de woon- en slaapkamer: vijf keer per uur;
  • de eetkamer: acht keer per uur;
  • de keuken, badkamer en het toilet: twaalf keer per uur;
  • de garage en werkruimte: zeventien keer per uur.

Door deze tips te volgen, zorg je voor een aangenaam en gezond binnenklimaat in je woning. Voor meer informatie over het ventileren van je woning, kan je terecht in Het Groene Huis van Facq.

16/02/2015

Vragen en opmerkingen

WS
Wilbert Smits van Oyen

Als je streeft naar een gezond binnenklimaat is het belangrijk dat je bewust bent van de luchtkwaliteit gedurende de dag. De CO2 concentratie is een goede indicator voor de luchtkwaliteit in ruimten waar mensen verblijven. Een CO2 indicator stelt je in staat om tijdig maatregelen te nemen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Nieuwsgierig? Zo regelen koppels hun lening
Volgende artikel
Hoe creativiteit deze garagebox omtoverde tot grandioos duplex appartement