Bouw & Reno - Ventilatie

Ventilatie in de badkamer: nuttig en discreet

In de goed geïsoleerde huizen van tegenwoordig is een optimale verluchting essentieel. Zeker in vochtige ruimtes zoals de keuken of de badkamer is het een absolute noodzaak om vochtproblemen te vermijden. Ventilatie kan op natuurlijk wijze, door simpelweg het raam open te zetten. Maar op die manier verlies je kostbare energie. Met het juiste ventilatiesysteem koppel je verluchting aan energiebesparing: een win-winsituatie.

Badkamerventilatie: een noodzaak?

Vochtige lucht in huis veroorzaakt doorgaans niet veel goeds. Er kunnen vochtproblemen ontstaan zoals schimmels, verzadigde en dus ongezonde lucht, of ontsierende vochtplekken op de muren. Een teveel aan verontreinigde lucht in huis kan gezondheidsproblemen veroorzaken, zeker voor mensen die last hebben van astma, allergie, of overgevoeligheid voor bepaalde stoffen.

Om dat alles te vermijden, is een ventilatiesysteem geen overbodige luxe. Ventilatie betekent dat de natte, verontreinigde lucht een weg naar buiten vindt en er frisse, zuivere lucht naar binnen gehaald wordt. Dat kan door het raam open te zetten of roosters te plaatsen: dit noemen we natuurlijke ventilatie. Voor wie het verluchten van zijn woning grondiger wil aanpakken, bestaan er ook mechanische ventilatiesystemen. Die zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor een badkamer zonder buitenramen, die je moeilijk kan verluchten.

Mechanisch ventilatiesysteem in de badkamer

Een mechanisch ventilatiesysteem regelt de afvoer van vuile lucht en de aanvoer van frisse lucht. Op die manier creëer je een gezond binnenklimaat. Bijkomend voordeel is dat je met dit ventilatiesysteem het verlies van warmte en energie aanzienlijk beperkt. En dat is in deze tijden van ecologisch wonen zeker een meerwaarde, die je bovendien een lagere energiefactuur oplevert.

Ventilatieroosters in discreet design

Een ventilatiesysteem kan natuurlijk niet zonder ventilatieroosters. Ben je bang dat zo’n rooster je zorgvuldig ingerichte design badkamer ontsiert? Daar is absoluut geen reden toe. De huidige generatie ventilatieroosters wordt gekenmerkt door discrete designs, die in ieder interieur verwerkt kunnen worden zonder dat ze opvallen of een stijlbreuk veroorzaken. Bolvormige roosters zijn mooi afsluitbaar zodat ze niet in het oog springen, en vierkante roosters passen perfect in een strakke badkamer met heldere lijnen. Ook met kleur kan je spelen. Kies licht metaal voor een industriële look, of wit voor een klassieke badkamer die met witte badkamermeubels is ingericht.

Neem zeker ook een kijkje op Het Groene Huis waar je nog meer praktische info vindt over ventilatie in je badkamer en woning.

14/11/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Houten wandbekleding – een natuurlijk jasje voor je modern interieur
Volgende artikel
Badkameraccessoires voor een nieuwe look