Bouw & Reno - Ventilatie

Niet langer vocht in huis dankzij gecontroleerde ventilatie

gecontroleerde ventilatie

Vocht in huis kan, als je er niks aan doet, uitgroeien tot een hardnekkig en structureel probleem. Nochtans kun je vochtproblemen relatief makkelijk voorkomen door gewoon goed te ventileren. Vooral gecontroleerde ventilatie klaart de klus snel en doeltreffend. Maar hoe werkt dat, en welke systemen bestaan er zoal?

Natuurlijke versus gecontroleerde ventilatie

Vroeger was ventilatie niet iets waar je je druk om maakte. Het gebeurde wel vanzelf. Door allerlei kiertjes stroomde lucht onder invloed van temperatuur- en drukverschillen van binnen naar buiten en omgekeerd. Deze vorm van natuurlijke ventilatie volstond meestal om de vervuilde binnenlucht af te voeren, maar bracht ook heel wat nadelen met zich mee. Zo ontstond er steevast tocht en kon je de verluchting op geen enkele manier bijsturen. Het risico op vochtproblemen bleef trouwens reëel. Bovendien werkt natuurlijke of ongecontroleerde ventilatie niet langer in de goed geïsoleerde woningen van tegenwoordig, waar we kiertjes en openingen zo goed mogelijk dicht maken.

Daarom werden mechanische ventilatiesystemen in het leven geroepen. Afhankelijk van welk type je kiest, zorgt zo’n systeem voor een mechanische afvoer, toevoer of afvoer én toevoer van lucht. Het voordeel van een goed functionerend ventilatiesysteem – zoals een systeem C of D – is dat je je geen zorgen hoeft te maken over luchtverversing. Het gebeurt automatisch en op een efficiënte en energiezuinige manier.

ComfoD Zehnder
ComfoD Zehnder

Mechanische ventilatie: systemen C en D

Professionals maken een onderscheid tussen een ventilatiesysteem C en een systeem D. Wat die termen juist inhouden? Dat leggen we hier uit in mensentaal:

  • Een ventilatiesysteem C bestaat uit muur- of raamroosters enerzijds en ventielen anderzijds. De raamroosters bevinden zich in de droge ruimten, zoals de woonkamer en slaapkamers, en zuigen op natuurlijke wijze verse buitenlucht naar binnen. Er bestaan roosters die je handmatig bedient (openen en sluiten) en roosters die zichzelf regelen. De ventielen zuigen de vochtige en vervuilde lucht uit je natte ruimtes, zoals de keuken, badkamer en berging.
  • Een ventilatiesysteem D regelt zowel de aanvoer als de afvoer mechanisch. In je woning bevinden zich twee ventilatoren – vaak op de zolder – die buitenlucht aanzuigen en binnenlucht naar buiten blazen. Hier komen dus geen roostertjes aan te pas, juist ventielen in de muren of plafonds.

Het spreekt voor zich dat een systeem D efficiënter en doeltreffender werkt, aangezien beide luchtstromen automatisch geregeld worden. Doordat een systeem D je binnenlucht efficiënt ververst, hoef je ook minder te verwarmen om vochtproblemen te voorkomen. Zo draagt een ventilatiesysteem D bij aan de energiezuinigheid van je woning. In passiefhuizen en BEN-woningen is dit dus de norm.

Gecontroleerde ventilatiesystemen bij Facq

Dit artikel werd je aangeboden door Facq, specialist in badkamers, keukens, verwarming en groene energie. Facq biedt een uitgebreid gamma aan ventilatiesystemen D aan voor individuele woningen, gaande van compacte modellen voor een appartement of studentenkamer tot de Zehnder ComfoD 550 voor zeer grote woningen. Lees meer over de duurzame oplossingen van Facq in Het Groene Huis.

 

01/12/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Sleutel-op-de-deur: waarom een compacte woning je goed oplevert
Volgende artikel
Bouwplannen? Vergeet de kinderkamer niet!