Interieur - Badkamer

Meet de luchtvochtigheid in je badkamer en plaats de juiste ventilatie

Luchtvochtigheid badkamer hygrometer

In de badkamer kan de lucht behoorlijk vochtig zijn, maar ook heel droog. Vast staat dat steeds een bepaald percentage waterdamp aanwezig is in de lucht. Hoewel je dat niet ziet, heeft de luchtvochtigheid een invloed op onze gezondheid.

Het verschil tussen droge en vochtige lucht

Wanneer de lucht heel vochtig is, gaan we die plek of ruimte als zwoel ervaren. Vaak is dat het geval in de sauna of buiten op warme, regenachtige zomerdagen. Sommige mensen gaan er sterk van transpireren. Van droge lucht gaan we dan weer sneller hoesten. Dat komt omdat de slijmvliezen van onze luchtwegen uitgedroogd worden. Van een lage luchtvochtigheid zijn we ons dan ook meteen bewust.

Vast staat dat geen van beide situaties goed is voor onze gezondheid. Vooral een hoge luchtvochtigheid belast onze bloedsomloop enorm. Het is daarom belangrijk om te waken over een uitgebalanceerde vochtigheidsgraad in woon- en leefruimtes.

Hoe meet je de luchtvochtigheid in een ruimte?

Een hygrometer is het instrument waarmee de luchtvochtigheid in een ruimte wordt gemeten. Het instrument is niet groter dan een digitale thermometer. Zo’n hygrometer meet de verhouding tussen de actuele hoeveelheid waterdamp in de lucht en de hoeveelheid die maximaal mogelijk is. Dit cijfer wordt de relatieve vochtigheid genoemd. Die druk je uit in een percentage.

Met de juiste ventilatie hou je de luchtvochtigheid onder controle

In de badkamer hoopt de vochtige lucht zich na het douchen op. Als condens slaat die neer op de muren en het plafond. Wil je voorkomen dat de lucht er ongezond vochtig wordt of schimmels de kop opsteken, dan is het belangrijk om goed te verluchten.

Vaak wordt gekozen voor een opbouwventilator in het plafond of de muur. Die is eenvoudig te installeren en zorgt voor een goede luchtafvoer naar buiten. Tenminste, wanneer het luchtafvoerkanaal niet te lang is.

Ook axiale badkamerventilatoren zijn populair. De werking kan je vergelijken met een vliegtuigpropeller. Het grote voordeel van dit type ventilatiesysteem is de grote hoeveelheid lucht die het kan verplaatsen.

Plannen voor een nieuwe badkamer? Schakel dan een vakman in.

 

18/02/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zalig wegdromen. Beleef meer pret in een kingsize bed!
Volgende artikel
Zelf geurkaarsen maken: dampen om bij weg te dromen