Doe Het Zelf

Je ventilatiesysteem onderhouden: tips om het hoofd koel te houden

Een mechanisch ventilatiesysteem wordt intensief gebruikt en vereist dus ook het nodige onderhoud. Filters reinigen of vervangen en de leidingen onderhouden, het zijn taken die je maar best plichtsbewust uitvoert als je het rendement van je ventilatiesysteem op peil wilt houden. Wij geven je daarom graag enkele tips om het onderhoud van je ventilatiesysteem te vergemakkelijken.

Filters reinigen voorkomt problemen

De meeste mechanische ventilatiesystemen geven een waarschuwingssignaal als de filter vuil is. Het is belangrijk dat je dat signaal ter harte neemt, anders riskeer je dat je filters verstopt raken. Met alle gevolgen van dien. Hoe snel je je filters moet vervangen, hangt af van de intensiteit van het gebruik. In een industriegebied bijvoorbeeld krijgt je ventilatie meer te verduren dan in een landelijke omgeving.

Leidingen reinigen via reinigingskokers

Als je je filters tijdig reinigt, dan vragen de leidingen weinig zorg. Sla je wel eens een onderhoudsbeurt van je de filters over, dan zul je dit ook merken aan je leidingen. De meeste ventilatiesystemen bieden de mogelijkheid om reinigingskokers in te bouwen zodat je langs daar gemakkelijke de buis kunt reinigen.

De uitblaasmonden onderhouden

Vergeet ook de uitblaasmonden niet. Zijn ze lang niet proper gemaakt, dan tekent er zich een verkleuring af langs de randen. Meteen een teken om in actie te schieten!

Een natuurlijk ventilatiesysteem onderhouden: een fluitje van een cent

Zoals gezegd heeft een natuurlijk ventilatiesysteem minder te lijden onder vuil en slijtage. Het verdient wel aanbeveling eenmaal per jaar de ventilatieroosters te reinigen. Hier zet zich immers vaak vuil, zoals stof en insecten, op vast.

Met deze onderhoudstips voor je ventilatiesysteem kom je probleemloos de zomer door! Heb je nog specifieke vragen over je ventilatiesysteem of heb je plannen om een systeem te plaatsen? Ga dan zeker even langs bij Facq, de specialist in sanitair, verluchting en hernieuwbare energie.

Meer info vind je alvast op Het Groene Huis.

 

23/05/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verkiezingen: hoe de Vlaamse partijen betaalbaar wonen promoten
Volgende artikel
Gewikt en gewogen: de twee-onder-een-kapwoning