Bouw & Reno - Ventilatie

Gezonde luchtkwaliteit binnen: word fitter dankzij het binnenklimaat

slaapkamer open raam

Benauwdheid, geïrriteerde luchtwegen, concentratieproblemen … ongezonde luchtkwaliteit binnen heeft heel wat negatieve gevolgen. Die gezondheidsklachten vermijden? Zorg er dan voor dat je binnenklimaat van uitstekende kwaliteit is. Daarvoor hoef je gelukkig geen dure oplossingen te verzinnen: deze gemakkelijke tips helpen je al een heel eind op weg.

Ongezonde luchtkwaliteit binnen: de oorzaak van gezondheidsproblemen en schimmels

Ongezonde luchtkwaliteit binnen ontstaat niet van de ene dag op de andere: het is een langdurig proces dat veroorzaakt wordt door verschillende factoren. Een van de belangrijkste oorzaken? Onvoldoende verluchten, zeker na het douchen. Het vocht blijft dan immers in de badkamer en in huis hangen, waardoor schimmels alle tijd en ruimte krijgen om te ontwikkelen. En die schimmels? Die zorgen op hun beurt voor de onaangename gezondheidsproblemen.

moderne badkamer marmer en zwart
In de badkamer is het extra belangrijk om voldoende te verluchten.

Het is duidelijk: de belangrijkste oorzaak voor een ongezond binnenklimaat, is slechte ventilatie. Bacteriën kunnen immers nergens naartoe en stapelen zich op. Er zijn gelukkig twee zeer effectieve oplossingen voor het probleem.

Oplossing 1: regelmatig verluchten

De goedkoopste tip die meteen ook het gemakkelijkst is om uit te voeren: regelmatig ventileren. Door je ramen minstens een half uur per dag open te zetten, kan de verse, propere lucht de vochtige lucht vervangen.

kamerplanten aan raam
Wist je dat … ook binnenhuisplanten bijdragen tot een gezonde luchtkwaliteit? Ontdek op onze website de tien meest luchtzuiverende kamerplanten.

Bonustip: verlucht tijdens de koude wintermaanden ’s morgens vooraleer je naar je werk vertrekt of ’s avonds vlak voor je gaat slapen. Zo hoef je geen warme lucht af te geven.

Oplossing 2: een CO2-meting uitvoeren

Gezondheidsproblemen die blijven aanslepen? Dan is de kans groot dat de luchtkwaliteit in je woning niet optimaal is. Laat daarom zeker een CO2-meting uitvoeren door professionals. Die zien niet alleen waar precies het probleem ligt, zij weten ook meteen hoe je dat moet bestrijden en aanpakken.

Katten op vensterbank aan open raam
Ook je huisgenoten zullen blij zijn met wat extra frisse lucht in huis. ;-)

Zorg dus zeker voor gezonde luchtkwaliteit binnen. Je voelt je fitter, bent geconcentreerder en hebt geen last van lelijke schimmels op je plafond of muren.

08/03/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design radiator in je interieur: 4 radiatoren om het warm van te krijgen
Volgende artikel
Een strak zwart wit interieur toch gezellig maken: 5 handige tips