Bouw & Reno - Ventilatie

Een ventilatiesysteem in je nieuwbouw: wat is verplicht?

Ventilatiesysteem: nieuwbouw

In nieuwbouwwoningen is de installatie van een ventilatiesysteem bij wet verplicht. Je moet je dus niet afvragen óf je je nieuwbouw gaat ventileren maar hoe je dat precies gaat doen. Enkele opties uitgelicht.

Ventilatiesysteem: verplicht sinds 2006Ventilatiesysteem nieuwbouw

Al tien jaar lang zijn nieuwbouwers verplicht om een ventilatiesysteem in hun woning te integreren. Doe je dat niet, kan je dat zelfs op een boete komen te staan. Die verplichting kadert in de EPB-wetgeving, een verzameling van energienormen en -waarden waaraan gebouwen in Vlaanderen moeten voldoen. De wetgeving omvat onder meer regels inzake isolatie, verwarming, hernieuwbare energie, binnenklimaatregeling en … ventilatie.

Basisventilatie in je nieuwbouw

Het ventilatiesysteem in een nieuwbouwwoning dient in de eerste plaats verse lucht aan te voeren en vervuilde lucht af te voeren – de basisfilosofie van ventilatie. De wet legt op dat de verse lucht aangevoerd moet worden in de ‘droge’ ruimten (slaapkamer, woonkamer, bureau, …) en afgevoerd moet worden via de ‘natte’ ruimten (badkamer, toilet, keuken, …). Bovendien moet het ventilatiesysteem in staat zijn om de juiste mechanische debieten in alle ruimten tegelijk te realiseren. Voor exacte cijfers omtrent die debieten verwijzen we je graag door naar dit handige overzicht.

Welk ventilatiesysteem kiezen?

De wet legt niet op wélk ventilatiesysteem je moet plaatsen in je nieuwbouw. Je kunt dus zelf een keuze maken: welk type ventilatie sluit het best aan bij jouw eisen? Met andere woorden: hoe belangrijk vind jij een gezond binnenklimaat (een degelijke ventilatie helpt bijvoorbeeld om schimmelvorming en andere ongemakken in huis te voorkomen) en hoe duurzaam moet jouw ventilatiesysteem zijn?

Heb je al geïnvesteerd in een ventilatiesysteem? Mooi zo. Dan weet je wellicht dat een goed onderhoud noodzakelijk is, maar ook dat het een gezonde binnenlucht ten goede komt!

20/01/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
5 verrassende tips voor harmonie in huis
Volgende artikel
Woningwaarde verhogen met een tuin