Bouw & Reno - Nieuwbouw

Ecologisch & gezond: ventilatie in passiefhuizen

Passiefhuizen zijn enorm goed geïsoleerde woningen. Om de woning te beschermen tegen schade door vocht, energie te besparen en kwalijke geuren en vervuiling te vermijden, is een goede ventilatie een must. Om alle verluchtingsproblemen voor eens en altijd op te lossen, is gecontroleerde mechanische ventilatie een goede oplossing. Het zorgt voor een gezond en comfortabel leefmilieu, conform met de hedendaagse normen.

Gezonde lucht in passiefhuizen dankzij ventilatie

Om een optimale luchtkwaliteit te voorzien in een passiefwoning is het belangrijk dat er een mechanische ventilatie aanwezig is. Doordat de woning sterk geïsoleerd is, verdwijnt namelijk de natuurlijke luchtstroom grotendeels. Deze natuurlijke stroom zorgt in andere huizen voor de verluchting, maar waar deze ontbreekt, is een gecontroleerde mechanische ventilatie broodnodig om gezond te leven.

Hoe werkt deze gecontroleerde mechanische ventilatie?

Het mechanische ventilatiesysteem creëert een evenwicht tussen aan- en afvoer van lucht in de woning. Het systeem voert vervuilde binnenlucht, voornamelijk uit de vochtige ruimtes en de keuken, automatisch af terwijl het verse buitenlucht aanvoert en verspreidt in de voornaamste ruimtes. Het intelligente systeem meet met een sensor het CO2-gehalte en de vervuiling en bepaalt op die manier waar er lucht af- of aangevoerd moet worden.

Het grote voordeel hiervan is dat elke kamer in de passiefwoning op een gepaste manier en op het juiste moment geventileerd wordt. Het systeem verdeelt de woning namelijk in verschillende zones en zorgt dat er overal een optimaal klimaat heerst.

Ventilatie met warmterecuperatie

Door het ventilatiesysteem te voorzien van een warmterecuperatie-apparaat wordt de warmte van de lucht die wordt afgevoerd, overgedragen aan de verse lucht. Op die manier blijft 90% van de warmte bewaard en wordt deze dus ook terug in de woning gebracht. Dit voorkomt met andere woorden dat de warmte verloren gaat en op die manier kan je energie en kosten besparen.

04/08/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Legendarische Neverland van Michael Jackson wordt verkocht!
Volgende artikel
Smaakvol of smaakloos? Je interieur inrichten met schedels