Bouw & Reno - Ventilatie

De lucht zuiveren in huis: volg onze tips

Of het nu voor het werk is of om te ontspannen, het is een feit dat we een groot stuk van de dag binnen doorbrengen. Toch staan we zelden stil bij de luchtkwaliteit binnenshuis. Dat zouden we beter wél doen, want er vliegen nogal wat vuil- en stofdeeltjes door de gemiddelde huiskamer, zo blijkt. Met onze tips wordt het kinderspel om de lucht te zuiveren in huis.

Verf, lijm, schoonmaakmiddelen, deodorants, … In de gemiddelde woning hangen nogal wat stille vervuilers die hinder kunnen veroorzaken. De meeste van die producten zijn relatief onschuldig, langdurige blootstelling aan sommige ervan kan echter wél gevolgen hebben voor je gezondheid. Denk maar aan irritatie van de luchtwegen tot zware infecties en zelfs kanker toe! Bovendien zijn de meeste van die producten slecht voor het milieu. Het hoeft dus geen betoog dat je blootstelling aan dergelijke vervuilers beter vermijdt.

Adem zuivere lucht in een gezond huis

Wist je dat een mens zo’n 20 kubieke meter verse lucht per uur nodig heeft om comfortabel te leven? Maak daarom verstandige keuzes als je je meubilair en andere accessoires uitkiest. Geef de voorkeur aan massief hout in de plaats van multiplex en ga voor natuurlijke stoffen. Het spreekt voor zich dat verbrandingstoestellen en openhaarden regelmatig onderhouden moeten worden om vervuiling in huis tegen te gaan. Verlucht daarom regelmatig alle kamers en investeer in een degelijk ventilatiesysteem.

Goed verluchten is cruciaal!

Onze huizen zijn vandaag de dag allemaal zo goed als perfect geïsoleerd. Dat kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen. De keerzijde van de medaille is echter dat de luchtcirculatie erop achteruit gaat, net omdat alles bijna hermetisch is afgesloten. Gevolg: de lucht binnenshuis wordt te weinig ververst. Nochtans is de oplossing héél eenvoudig: zet tweemaal daags 10 minuten de ramen open, ’s ochtends en ’s avonds. Zodoende hou je de luchtvochtigheid op peil en maken schadelijke vervuilers en bacteriën géén kans.

De lucht zuiveren in huis met de juiste ventilatie

Er zijn nogal wat verschillende ventilatiesystemen op de markt beschikbaar, afhankelijk van je noden en voorkeuren. De twee populairste zijn C+ en D. Die laatste zorgt naast ventilatie ook voor recuperatie van warmte.

Het C+-systeem

Dit systeem zorgt voor een constante doorstroom van buitenlucht naar binnen via roosters die verwerkt zitten in het raamwerk. De vervuilde binnenlucht in keuken, badkamer of toilet wordt naar buiten gezogen door een mechanisch afzuigsysteem.

Het D-systeem

Meer en meer huishoudens kiezen voor dit dubbele systeem, waarbij enerzijds lucht wordt geventileerd en, anderzijds, de warmte ook wordt gerecupereerd. De warme lucht die naar buiten wordt gezogen verwarmt de verse lucht die naar binnen gaat. De voordelen van dit systeem zijn:

  • forse vermindering van warmteverlies
  • performantie
  • géén verluchtingsroosters meer die het zicht ontsieren.

Het ventilatiesysteem D is iets duurder dan C+-ventilatie, maar de voordelen zijn dan ook navenant. Je hebt wel méér ruimte nodig om het systeem te installeren en het moet ook regelmatig onderhouden worden. Bovendien verbruikt het méér elektriciteit dan het klassieke ventilatiesysteem.

Wens je meer informatie over ventilatie? Neem dan contact op met Woningen Blavier, specialist in sleutel-op-de-deurwoningen.

12/03/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Penthouse uit The Wolf Of Wall Street staat te koop!
Volgende artikel
10 redenen waarom een minimalistisch interieur iets voor jou is