Bouw & Reno - Ventilatie

Een betere luchtkwaliteit dankzij ventilatie

Luchtkwaliteit

Nieuwbouwwoningen maar ook andere huizen worden almaar vaker voorzien van een krachtig en doeltreffend ventilatiesysteem. Een goeie luchtkwaliteit is nu eenmaal broodnodig om een gezonde leefomgeving te creëren in je woning. Maar wat is dat nu juist, een goeie ventilatie? We zetten alle elementen even op een rijtje.

Lucht in huis verversen

Om aan de isolatienormen te voldoen worden nieuwbouwwoningen vaak nagenoeg hermetisch afgesloten. Daardoor wordt de aanvoer van verse buitenlucht – via een ventilatiesysteem – extra belangrijk om de kwaliteit van de binnenlucht te garanderen.

Soms circuleren er schadelijke stoffen in huis. Die zijn bijvoorbeeld afkomstig van luchtverfrissers, verf, pesticiden en sigarettenrook. Het is van groot belang om de vervuilde lucht regelmatig en systematisch af te voeren.

Luchtkwaliteit op peil houden dankzij mechanische ventilatie

Hoe slaag je er het best in om de binnenlucht te verversen? In principe kun je ‘manueel’ aan verluchting doen door af en toe een raam open te zetten. Natuurlijke ventilatie is echter verre van ideaal, zeker bij koud weer of regenweer. Bovendien verlies je zo veel warmte, wat de energieprestaties van je woning niet ten goede komt.

Ventilatie-rooster

Veel beter is een mechanisch of automatisch ventilatiesysteem. Een systeem C of D zuigt vochtige en vervuilde lucht af uit de natte ruimtes, zoals de keuken, de badkamer en het toilet. Een systeem C bestaat verder uit roosters in de ramen of muren waardoor frisse buitenlucht naar binnen komt. Zo’n systeem werkt goed, maar heeft toch enkele nadelen, zoals slechte akoestische isolatie en een klein warmteverlies.

Balansventilatie: systeem D

Ventilatie-luchtkwaliteitHet neusje van de zalm onder de ventilatiesystemen is een systeem D, ook wel balansventilatie genoemd. Een systeem regelt niet alleen de afzuiging mechanisch en volautomatisch, maar ook de luchtaanvoer. De twee luchtstromen zijn perfect in balans, wat een aangenaam en gezond binnenklimaat garandeert. Dankzij een warmtewisselaar is er bovendien geen sprake van warmteverlies.

Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Het is zaak om een systeem te kiezen dat is afgestemd op de noden van je woning. Alleen zo krijg je een optimale luchtkwaliteit.

 

14/04/2016

Vragen en opmerkingen

MD
Marcel Dingens

Ik had graag wat meer praktische info over het ventilatie cysteem D of balans ventilatie

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Marcel,

  Onze collega’s van online bouwplatform Offrea geven in hun blogbericht zeer duidelijke en overzichtelijke informatie over ventilatiesysteem D. Hopelijk vind je daar alles wat je nodig hebt!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De voor- en nadelen van (grote) bomen planten rond je woning
Volgende artikel
Brussels Design Market: hét event voor vintage meubels