Bouw & Reno - Ventilatie

Afzuiging plaatsen in de badkamer: een absolute noodzaak

De badkamer is vanzelfsprekend één van de vochtigste kamers in huis. Door het vele gebruik van water stapelt de vochtige lucht zich op, en verhoogt de vochtigheidsgraad in de ruimte. Indien deze vochtige lucht niet aangezuiverd wordt met droge lucht, dan zal dit vocht zich vastzetten op muren en meubels. Dit zorgt op lange termijn voor verrotting, geurhinder en ongezonde lucht.

Vochtige lucht afzuigen met ventilator

Vochtige lucht afzuigen uit de badkamer is dus een absolute noodzaak indien je de badkamer een gezonde ruimte wil houden. Vaak volstaat het om een raam open te zetten, om zo de vochtige lucht aan te zuiveren. Maar soms, vooral in oudere woningen, is er geen raam in de badkamer beschikbaar. Een deur openzetten is geen goede oplossing, aangezien de vochtige lucht zich dan verspreidt naar de rest van de woning. Een afzuigsysteem biedt wel de juiste oplossing.

In nieuwe woningen wordt vaak een compleet nieuw afzuigsysteem voorzien. In oudere woningen hou je het best op een aparte ventilator. In kleine woningen volstaat vaak een kleine inbouwventilator. Voorzie best wel een directe afvoer naar buiten. Naast deze ventilator moet je tegelijk zorgen voor de toevoer van droge lucht.

Waar het afzuigsysteem plaatsen?

Het afzuigsysteem plaats je best op de plaats waar het meeste vocht zich bevindt. Dit kan bijvoorbeeld boven het bad of boven de douche zijn. De toevoer van droge lucht plaats je daarentegen zo ver mogelijk van het afzuigsysteem. Enkel op die manier creëer je een zo goed mogelijke doorstroming van lucht. Aan de andere kant ook heel logisch, aangezien de droge lucht meteen wordt afgezogen indien luchttoevoer en luchtafvoer vlak naast elkaar gemonteerd staan.

Bijkomende afzuiging in de badkamer

Ook in woningen met een compleet ventilatiesysteem loont het soms de moeite om voor een aparte afzuiging in de badkamer te zorgen. Uitgebreide ventilatiesystemen hebben soms niet de mogelijkheid om afzuiging in elke kamer afzonderlijk te regelen. En dat terwijl de badkamer vaak meer afzuiging nodig heeft dan bijvoorbeeld de slaapkamer.

Zelfs wanneer je beschikt over een uitgebreid ventilatiesysteem, hou je dus best de vochtigheidsgraad in de badkamer in de gaten met een luchtvochtigheidsmeter. Plaats indien nodig bijkomende afzuiging in de badkamer, om schimmels en geurhinder te vermijden.

26/07/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
In de hoogte werken… Een klein appartement inrichten doe je zo!
Volgende artikel
Hoe moet je een robotmaaier installeren?