Bouw & Reno - Ventilatie

Adem propere lucht met het energiezuinige ventilatiesysteem D

Als je vandaag bouwt of verbouwt, weet je dat isolatie en luchtdichtheid van groot belang zijn. Bovendien zorgt gecontroleerde ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Het is dan ook al enkele jaren verplicht om een minimum aan ventilatie te installeren. Zo wordt gezonde lucht in gebouwen gewaarborgd. Maar waarom is het verstandig om voor een ventilatiesysteem D te kiezen?

Wat is er bijzonder aan het ventilatiesysteem D?

Het ventilatiesysteem D zorgt voor zowel de aanvoer als de afvoer van lucht in je woning. Het geautomatiseerde systeem garandeert een optimaal leefklimaat binnenhuis. Het systeem voorziet een gelijke luchtverdeling en wordt ook wel eens balansventilatie genoemd. Het ventilatiesysteem type D met warmterecuperatie biedt nóg meer troeven. Bij dit systeem heb je bijvoorbeeld geen roosters boven de ramen die bij winderig weer fluiten of koude lucht en straatlawaai binnenlaten. Bovendien wordt 90% van de afgevoerde lucht hergebruikt. Daar win je E-punten mee!

Waarom dit type ventilatie kiezen?

Het systeem is volledig geautomatiseerd en staat garant voor een optimale luchtstroom in je woning. Je bent niet afhankelijk van een natuurlijke luchtstroom zoals bij andere ventilatiesystemen.

De optie warmteterugwinning is een ander groot voordeel. In dat geval kruist de koude buitenlucht met de warme lucht die afgevoerd wordt. Zo wordt de meerkost van het energieverbruik gecompenseerd door de warmteterugwinning.

Tot slot hoef je geen raam- of gevelroosters te voorzien, waardoor je woning er mooier uitziet. Ook poetsen verloopt sneller en gemakkelijker.

Extra tips voor het gebruik van het ventilatiesysteem D

Woningen die voorzien zijn van het ventilatiesysteem D, moeten goed geïsoleerd en luchtdicht zijn. Als dit niet het geval is, wordt het systeem niet optimaal benut. Ook moeten de filters op geregelde tijdstippen gereinigd worden!

Qua leveranciers voor je ventilatiesysteem heb je de keuze uit verschillende merken als Zehnder, Soler & Palau en Vasco. Al deze merken zijn verkrijgbaar bij Facq.

Verdere inlichtingen over hoe een ventilatiesysteem bijdraagt tot een gezonde en ecologische woning kan je bekomen bij Het Groene Huis.

20/10/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een winterbarbecue installeren: tips voor ultiem bakplezier!
Volgende artikel
Je hypotheeklening laten herfinancieren? Wachten is geen optie!