Bouw & Reno - Veiligheid & alarm

Help, een kapotte ruit! 5-stappenplan bij glasschade

gebroken glas

Een ongeluk, inbraak of vandalisme? Als er een ruit kapotgaat in je woning, dan voel je je onveilig en wil je dat die zo snel mogelijk hersteld wordt. Zelf je glas vervangen is echter geen optie: het is een vrij specialistisch werk. Alleen al bij het inmeten van het glas gaat het bij veel doe-het-zelvers fout! In welke volgorde je actie moet ondernemen? Hier komt het handige vijfstappenplan.

Stap 1. Bel de politie

Bij inbraak of vandalisme is de politie bellen sowieso de eerste stap. Maar ook bij een ongeluk is dat geen slecht idee. Heeft iemand anders, al dan niet opzettelijk, schade toegebracht aan jouw ramen? Dan zullen de agenten de eerste bevindingen alvast noteren. Zo is er later, wanneer alles terugbetaald moet worden, minder kans op discussies.

glasschade glasbreuk ruit
Of iemand anders nu met opzet of per ongeluk je ruiten insloeg: aarzel niet om voor de zekerheid de politie te contacteren.

Stap 2. Maak foto’s voor de verzekering

Een andere tip om discussies te vermijden, is om alle schade vast te leggen op beeld. Ruim dus niet meteen alles op, maar neem er eerst even je camera bij. Met foto’s en/of videobeelden heb je harde bewijzen in handen. Handig om zowel bij de verzekering als bij eventuele vandalen geld te recupereren!

Stap 3. Bel de glaszetter

Nadat je foto’s hebt genomen, moet je zo snel mogelijk een glaszetter contacteren. Een gat in een ruit in je raam of deur maakt je woning of bedrijf immers erg kwetsbaar. De glaszetter moet meteen aan de slag gaan. Hij meet de kapotte ruit en noteert welk glastype je nodig hebt. Hij zal ook zorgen voor een noodvoorziening, zodat je in tussentijd geen schrik moet hebben van ongewenste indringers.

gebroken glas in deur
Zowel je ramen als het glas in je deuren kunnen breken.

Stap 4. Neem contact op met je verzekeraar

Maakt glasschade deel uit van je inboedelverzekering? Of heb je misschien een aparte glasverzekering? Contacteer hoe dan ook je verzekeraar om te checken of en hoeveel je zou terugkrijgen. Vergeet zeker het beeldmateriaal van de schade niet mee te nemen!

grote glasbreuk

Stap 5. De glaszetter plaatst de nieuwe ruit

Wanneer de bestelde ruit bij de glaszetter is aangekomen, meestal na een tweetal weken, zal hij die bij jou komen zetten. Dat duurt gelukkig niet zo lang, slechts enkele uurtjes. Vanaf dat de nieuwe ruit erin zit, haal jij weer opgelucht adem!

glasschade raam

Tot slot: regel een lokale glaszetter

Een tip om prijs/kwaliteit een goede glaszetter in huis te halen? Kies voor een lokale vakman om je glasschade te herstellen. Zo weet je zeker dat de expert er snel is. Bovendien ziet die meteen of alleen je ruit, of ook je profielen aan vervanging toe zijn. Je raam of deur ziet er in no time weer spic en span uit!

25/10/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zo voorkom je een daklekkage: 4 handige tips
Volgende artikel
Maak van jouw huisnummer de blikvanger van je gevel