Bouw & Reno - Veiligheid & alarm

Dossier inbraakbeveiliging: deze tips schrikken elke inbreker af!

In de Belgische criminaliteitsstatistieken zijn inbraken nog altijd prominent vertegenwoordigd. Met alle gevolgen van dien. Wie ooit het slachtoffer was van een inbraak, kampt met een verhoogd onveiligheidsgevoel en is vaak voor een langere periode van de kaart. Om dergelijke trauma’s te vermijden, komt het er dan ook op aan de risico’s op een inbraak tot een minimum te beperken. Dat heb je voor een groot deel zélf in de hand. Want inbraakbeveiliging is niet alleen een taak voor de politie.

De beste manier om potentiële inbrekers af te schrikken, is je woning honderd procent inbraakveilig te maken. Ontdek hier wat dat concreet inhoudt!

Inbraakbeveiliging = een totaalaanpak

Voor een inbraakveilige woning is een totaalaanpak vereist. Je kan heel eenvoudige maatregelen nemen, zoals je dure spullen niet in het zicht leggen en alles correct afsluiten wanneer je het huis verlaat. En er zijn de meer geavanceerde tools, zoals alarmsystemen en camerabewaking. Daar tussenin zitten de bouwkundige aanpassingen, zoals de plaatsing van inbraakwerende ramen en deuren. Inbraakveiligheid zit ‘m in de mix van dit alles: gezond verstand (vermijd een propvolle brievenbus bij afwezigheid), slimme woningbouw (zonder zwakke schakels) en elektronica (alarm).

Inbraakbeveiliging begint bij stevige ramen en deuren

In verouderde woningen zijn ramen en deuren vrijwel altijd de zwakke schakels. Wil je dezelfde inbraakveiligheid genieten als eigenaars van een nieuwbouwwoning? Installeer dan nieuwe ramen en deuren en houd rekening met het volgende:

  • Kies voor inbraakwerend, dubbel gelaagd veiligheidsglas. Dat is luchtdicht en bestaat uit twee of meerdere glasbladen, aan elkaar gelijmd met folie. Gelaagd veiligheidsglas biedt veel langer weerstand en wanneer het breekt, blijven de glasscherven aan de folie kleven. De kans op schade en verwondingen is dus veel kleiner.
  • Ook het juiste veiligheidsbeslag is cruciaal. Opteer daarom bij ramen deuren voor een cilinderslot of een meerpuntsluiting. Even belangrijk is de aanwezigheid van een afsluitbare kruk (met slot en sleutel).
  • Ook een voorzetrolluik is bijzonder efficiënt. Moderne voorzetrolluiken beschikken over een diefstalbeveiliging die het onmogelijk maakt om een rolluik van buitenaf omhoog te duwen.

Alarmsystemen: het ultieme afschrikmiddel

Is je woning voorzien van inbraakwerende ramen en deuren? Dan heb je inbrekers het leven al behoorlijk zuur gemaakt. Maar uiteraard staat de criminaliteit niet stil. Er zijn altijd wel achterpoortjes die de standaard inbraakbeveiliging van je woning omzeilen. Wil je ook de meest doorwinterde criminelen afschrikken? Dan is een alarmsysteem of camerabewaking een must.

Het aanbod aan elektronische beveiligingssystemen is ontzettend groot. Alarmsystemen met aansluiting op een meldkamer, draadloos of met kabel, permanente camerabewaking, … Voor elke specifieke nood bestaat er wel een beveiligingsoplossing met bijbehorend prijskaartje. Welk systeem je uiteindelijk kiest, maakt vaak minder uit dan de aanwezigheid van een beveiligingssysteem op zich. Het is namelijk vooral het ontradende effect dat de doorslag geeft. Inbrekers beseffen ook wel dat de aanwezigheid van een alarmsysteem de pakkans gevoelig vergroot.

Beveiligingsadvies politie

De ene woning is de andere niet. Wil je de beste beveiligingsoplossing binnen je budget? Dan is advies op maat altijd uiteraard welkom. Tegenwoordig kan je daarvoor terecht bij de lokale politie, die heel wat nuttig en persoonlijk advies gratis verstrekt. De politiedienst bevoegd voor diefstalpreventie brengt een bezoek aan je woning en geeft je allerlei instructies om het beveiligingsniveau te verbeteren en schade te voorkomen. Wat mag je zoal verwachten?

  • Preventieve controle van het bestaande hang- en sluitwerk op ramen, deuren, poorten, daken, keldergaten, ventilatieroosters, …
  • Objectieve en onafhankelijke beoordeling: het staat je achteraf volledig vrij in welke mate je jouw woning beveiligt tegen inbraken.
Tip: Voor verschillende (en vaak dure) maatregelen maak je aanspraak op overheidspremies. Ook daarvoor kan je terecht bij de preventieadviseurs van de lokale politie.

Inbraken per gemeente

Volgens cijfers van de federale politie blijft het aantal woninginbraken veel te hoog. In 2013 werden er zo’n 16.589 inbraken geregistreerd wat wilt zeggen dat er iedere dag zo’n 45x ingebroken wordt in een Vlaamse woning. Natuurlijk zijn er sterke verschillen tussen diverse gemeenten. Op de website van Het Nieuwsblad kan je makkelijk checken in welke gemeente het meeste of het minste ingebroken wordt en kan je ook nagaan of het aantal inbraken in jouw gemeente de laatste zes maanden gestegen of gedaald is t.o.v. vorige periodes.

 

06/03/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Op verkenning in een sleutel-op-de-deurwoning in Destelbergen
Volgende artikel
Op een originele manier kabels wegwerken doe je zo…