Bouw & Reno

Laat je spouwmuur isoleren

Sinds 2012 wordt het na-isoleren van je spouwmuur gesubsidieerd door de netbeheerder. Door je spouwmuur te isoleren beperk je het warmteverlies via de buitenmuur met factor 2 tot 3. De moeite waard om de investering te overwegen.

De troeven van een spouwmuurisolatie

Sedert 2012 wordt het na-isoleren van spouwmuren gestimuleerd vanuit de netbeheerder. Deze isolatievorm kan het warmteverlies via de buitenmuur met 50 tot 70% reduceren. De kostprijs bedraagt gemiddeld 20 tot 25 euro per m² en in combinatie met de tegemoetkoming vanuit de netbeheerder win je deze investering na ongeveer vijf jaar terug. Het werk neemt bovendien slechts één à twee dagen in beslag, zonder grote overlast en er dient geen stedenbouwkundige bouwvergunning aangevraagd te worden. Je spouwmuur isoleren betekent uiteraard ook een mooie besparing op je energiefactuur!

Wanneer kan je beroep doen op de terugbetaling?

De tegemoetkoming van 6 euro per m² geldt sinds juli 2012 enkel indien de werken zijn uitgevoerd door een partij die voldoet aan de kwaliteitsvereisten STS 71.1. Om er als ‘leek’ zeker van te zijn dat de werken goed worden uitgevoerd, heeft de netbeheerder een kwaliteitssysteem in het leven geroepen. Momenteel zijn er 78 bedrijven officieel erkend en de volledige lijst vind je terug op de website van EnergieSparen

Kan iedereen zijn spouwmuur laten isoleren?

Vier op de vijf spouwmuren komen in aanmerking voor een na-isolatie. Om te verzekeren dat de werken goed verlopen, verricht men steeds eerste een endoscopisch onderzoek.

Zo worden de volgende criteria afgetoetst:

    • De spouwmuurbreedte dient zeker 50mm te zijn.
    • Een goede staat van de spouwmuur (goed metselwerk, geen barsten of vochtproblemen).
    • Geen grote hydrothermische belasting. Hierbij wordt voornamelijk de blootstelling voor slagregen nagegaan.

Wat indien je spouwmuur niet geschikt is?

Indien je spouwmuur niet aan de nodige vereisten voldoet, kan je nog steeds opteren voor een isolatie van je buitenmuur. Zo wordt isolatiemateriaal aan de buitenmuur bevestigd en vervolgens opnieuw afgewerkt. Ook hierbij kan je van een tegemoetkoming van 15 euro per m² genieten.

18/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Blijft de woonbonus haalbare kaart?
Volgende artikel
Bijzondere najaarsactie: win een Fatboy woonkamer dankzij Warner Home Video