Bouw & Reno

Slim en groen: Smappee, de realtime energiemeter

Het toestelletje werd al bekroond tot Rising Star van 2014, en op 9 januari mocht Smappee ook de hoofdprijs “Product op de markt” ontvangen op de OVAM Ecodesign Award PRO 2014. Maar wat is Smappee, en wat kan het slimme eivormige apparaat voor jou doen?

Energiemeter registreert je sluimerverbruik

Smappee is in de eerste plaats een energiemeter. Ja, zo eentje als er al in de kelder hangt en waarop je het verbruik afleest. Maar Smappee doet veel meer dan dat. Het toestel helpt je zien welke toestellen in huis elektriciteit vreten, en waar er ongezien energie wegsijpelt.

Het Smappee-metertje sluit je aan op je energiecircuit. Vervolgens analyseert de meter je verbruik, en geeft die informatie door aan een app op je tablet of smartphone. Het systeem herkent de verschillende toestellen in huis en vertelt je hoeveel energie die verbruiken op eender welk moment. Zo volg je in realtime jouw energieverbruik – en krijg je een veel beter zicht op de grote verbruikers én de sluimerverbruikers.

12% besparen op je energiefactuur

Met een paar slimme plug-ins maak je van Smappee een compagnon die je elektrische apparaten bestuurt. Het licht vergeten uitdoen? Doe het gewoon onderweg, met je smartphone. Zo sluit Smappee aan in het rijtje van slimme domotica met een ecologische insteek.

Het ultieme doel van Smappee? Een besparing van 12% op je energieverbruik, en dus op je factuur. Niet enkel vandaag, maar op de lange termijn. Want Smappee wil een duurzaam onderdeel gaan uitmaken van je leven.

Duurzame energie voor elk huishouden

Heb je écht een apparaat als Smappee nodig om duurzaam om te gaan met energie in huis? Natuurlijk niet. Wandel eens rond, en je ziet zelf waar de energie wegglipt. Staat je televisie bijvoorbeeld op standby wanneer je hem niet gebruikt? Leer jezelf dan aan om hem uit te schakelen. Let maar eens op de standby-lichtjes van andere toestellen. Vervang je gloeilampen door zuinige led-exemplaren. En doe de lichten uit wanneer je een kamer verlaat.

Om je elektrische apparaten op afstand te besturen, maak je dan weer gebruik van domoticatools als HomeKit. En heb je je thermostaat al vervangen door een slimmer exemplaar zoals Nest? De mogelijkheden zijn grenzeloos. The future is now!

16/01/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een kleine badkamer, groots badplezier!
Volgende artikel
Renovatie hoeve genomineerd voor Vlaamse Monumentenprijs