Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Zuinig verwarmen in je nieuwbouw? Kies voor zoneverwarming

In een gemiddeld huishouden is de verwarming goed voor meer dan 70 procent van de energierekening. Verwarming neemt dus een hele hap uit je budget. Toch zijn er meerdere manieren om de kosten te beperken zonder in te boeten aan comfort. Een daarvan is zoneverwarming, die je toelaat om de temperatuur in elke kamer een aparte regeling in te stellen. Ontdek hier hoe je er handig van gebruikmaakt!

Grote impact op de stookkosten

Waarom zou je je eetkamer verwarmen als je een bad neemt? De oplossing: deel je woning in meerdere zones in en verwarm elke zone apart. In plaats van een centrale thermostaat, maak je gebruik van zoneverwarming. Met een slimme thermostaat kun je (zelfs van op afstand) de temperatuur in de verschillende ruimtes bijstellen en zo heel wat energie besparen.

Zoneverwarming-2Slimme thermostaat

Vergeet de traditionele thermostaat met al z’n beperkingen. Een slimme thermostaat biedt veel meer voordelen. Met zo’n thermostaat weet je perfect hoe warm het in elke kamer is, en kun je de temperatuur live bijstellen. En dat kun je dus ook buitenshuis, via je computer, tablet of smartphone. Je bepaalt zelf het verwarmingsregime – met speciale programma’s voor weekends en feestdagen, bijvoorbeeld – en kunt je verbruik moeiteloos opvolgen. En ook wie geen typische verwarmingsketel heeft, profiteert van de voordelen van een slimme thermostaat. Zo bestaan er thermostaten speciaal voor vloerverwarmingssystemen.

Programmeerbare schakelklok

Een alternatief voor de slimme thermostaat is de programmeerbare schakelklok. Je installeert er één per zone die je wil verwarmen en programmeert vervolgens de gewenste temperatuur per zone. Je kiest er bijvoorbeeld voor om je badkamer ’s ochtends en ’s avonds te verwarmen, of de keuken tussen 16.30u en 18u. In het weekend wil je de temperatuur misschien wat hoger zetten? Dat kan allemaal met programmeerbare schakelklokken.

zoneverwarming-1

Slimme sensoren

Ten slotte kun je kiezen voor zoneverwarming met sensoren. Slimme sensoren kunnen detecteren of er iemand aanwezig is in een bepaalde ruimte. Op basis van die gegevens kan de verwarming al dan niet aan slaan. Niemand in de slaapkamer? Dan kan de temperatuur gerust wat lager.

 

06/12/2015

Vragen en opmerkingen

DV
Dirk Vinck

Dit lijkt mij leuk doch volkomen zinloos bij vloerverwarming gezien de trage reactietijd.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Duurzaam verwarmen: deze verwarmingsketels raden wij aan
Volgende artikel
Energiezuinige verlichting, ook in de badkamer!