Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Zelf bouwen of laten bouwen? De voor- en nadelen

Als gevolg van de economische crisis en de stijgende energieprijzen grijpen steeds meer jonge mensen zelf naar hamer en truweel. Ze nemen een deel van de ruwbouw voor hun rekening of – nog populairder – ze staan in voor de binnenafwerking van de volledige nieuwbouwwoning. Maar is het wel voordelig om zelf je woning te bouwen?

Uit een rondvraag die Woningen Blavier liet uitvoeren bij een representatief consumentenpanel blijkt dat 56 procent van de bouwers minstens een deel van de eigen nieuwbouwwoning zelf bouwt. Dat is een indrukwekkend aantal!

De reden dat steeds meer mensen zelf met mortel en cement in de weer gaan ligt voor een groot stuk bij de economische crisis. Hoewel het ergste leed op dat vlak achter ons ligt, zijn nog steeds heel wat mensen ongerust. Om geld te besparen gaan ze daarom zelf aan de slag. Toch zijn er duidelijk een aantal nadelen verbonden aan zelf bouwen.

Knowhow ontbreekt

Om te beginnen heeft de doorsnee doe-het-zelver niet de kennis in huis van een uit-de-kluiten gewassen sleutel-op-de-deur bouwbedrijf. Het is dus van belang dat je je goed voorbereidt op de taak die je wil gaan doen en dat je niet te veel hooi op je vork neemt.

Zelf bouwen gaat trager en zorgt voor stress

Wees je er ook van bewust dat zelf bouwen een pak trager gaat dan laten bouwen. Je bent immers beperkt in mankracht en middelen. Zelf bouwen zorgt hoe dan ook voor meer stress. Er komt immers heel wat bij kijken bij zo’n nieuwbouwproject. Meer wellicht dan je op het eerste gezicht verwacht! Een professionele bouwfirma heeft vaak een uitgekiende bouwstrategie en kan dan ook anticiperen op mogelijke problemen, terwijl jij al doende moet leren.

Zelf bouwen spaart geld uit

Daartegenover staat natuurlijk dat wie zelf bouwt geld uitspaart. Belangrijk is dat je voor jezelf de afweging maakt wat het belangrijkste is: ben jij het type dat graag zelf de handen uit de mouwen steekt en heb je geen schrik van de stress en andere ongemakken die bij een omvangrijk bouwproject horen, dan is zelf bouwen zeker iets voor jou.

Ben jij daarentegen niet zo’n handige harry en behoud je bovendien graag te allen tijde het overzicht? Dan ga je beter in zee met een sleutel-op-de-deur bouwfirma. Omdat zij met vaste leveranciers werken zijn ze in de meeste gevallen ook goedkoper dan traditionele aannemers, terwijl je toch vrij bent in je keuzes!

Wat verkies jij: zelf bouwen of laten bouwen?

14/01/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Hoe richt je een slaapkamer in voor een goede nachtrust?
Volgende artikel
10 prachtige glasgevels die je met verstomming zullen slaan