Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Is een woning bouwen de beste investering?

Slapend rijk worden is – jammer genoeg – enkel weggelegd voor de happy few. Spaarboekjes brengen al lang niet meer zoveel op als vroeger. Waar moet je dan wel je zuurverdiende centen in investeren? Is een woning bouwen het meest rendabele alternatief? Dat zoeken we voor je uit in dit tweedelige artikel!

Zet de investeringen op een rijtje

Om te weten of investeren in vastgoed echt de moeite waard is, moet je een vergelijkende analyse maken met andere beleggingen zoals het spaarboekje, obligaties of goud.

Het spaarboekje en aandelen

Een kijk op de actuele spaarrentes leert ons dat het hoogste rendement 2% is en dat de meeste rentes schommelen tussen 0,20 en 1,80%. Slapend rijk worden zit er dus niet in.

Je kan ook beleggen in aandelen maar dit brengt een groot risico met zich mee. Hoewel er relatief veilige beleggingen zijn, zijn het toch de meer risicovolle aandelen die het meeste opbrengen. Maar: des te groter het risico, des te groter de kans op verlies wordt.

Obligaties en goud

Andere populaire investeringen zijn obligaties en goud. Ook daar krijg je echter te maken met sterke fluctuaties – sterker dan die op de vastgoedmarkt – wat het ook een risicovolle investering maakt die geen garantie op succes biedt. Daarnaast is de waarde van Europees staatspapier gedevalueerd, denk maar aan Griekenland, waardoor je beter investeert in Amerikaans staatspapier of obligaties van opkomende economieën.

Vastgoedwaarde neemt jaar over jaar toe

Investeren in iets waarvan je quasi zeker bent dat de prijs zal toenemen, is altijd een goede zaak. Als we de evoluties van de vastgoedprijzen bekijken, herkennen we een algemene trend. De vastgoedwaarde neemt jaar over jaar toe en bedraagt nu bijvoorbeeld een dikke 5% meer dan 30 jaar geleden. Simpel gesteld betekent dit dat de woning die je vandaag koopt, binnen 30 jaar – doorgaans de looptijd van een lening – 5% meer waard zou moeten zijn. Er zijn natuurlijk wel diverse factoren die je in rekening moet nemen.

Bron: RealCrowd.com

De vergelijking maken

De laatste stap van je analyse is het uiteenzetten van het rendement van iedere investering en na te gaan wat op termijn het meeste rendeert. Houd hierbij met zoveel mogelijk rekening. Ga je een woning bouwen? Dan moet je zowel de investering opnemen als mogelijke premies, rekening houden met het jaarlijkse verbruik en de bijkomende kosten, zoals grondlasten, en de eventuele opbrengst van de verkoop of het verhuren van je eigendom.

Giet alles in een mooi overzicht en vergelijk de investering en return over een langere termijn. Alleen zo kan je nagaan wat in jouw geval het meeste zal opbrengen.

Lees volgende week deel 2 van “Slim investeren in vastgoed” 

11/02/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Retrohuishoudtoestellen veroveren de wereld
Volgende artikel
Kleuren combineren passé? Niet als je het ‘fearless’ aanpakt