Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Wonen als de millennials: de ‘90s kids’ bouwen een huis

millennials wonen persoonlijk

Net zoals de inhoud van onze kleerkast elk jaar verandert, zo verandert ook onze smaak qua architectuur en interieur. Voorspellen in welke richting de trends evolueren, is bijzonder moeilijk. Toch kunnen we het een en ander ontdekken over de huizen van de toekomst. Bijvoorbeeld door te kijken naar de nieuwe woningen van millennials – oftewel generatie Y.

millennials wonen

Wie zijn de millennials?

De kans is groot dat jij een millennial bent. Millennials – ook Generatie Y genoemd – zijn geboren tijdens de jaren 80, 90 of de vroege jaren 2000. Het is de generatie die is opgegroeid met computers, het internet en mobiele technologie.

Volgens Elwood Carlson, die een boek schreef over de mentaliteitsverschillen tussen verschillende generaties, is Generatie Y zich ervan bewust dat ze deel uitmaakt van zowel lokale als globale gemeenschappen. Millennials zijn ondernemend, maar ook ietwat narcistisch en verwend. Onderzoek wees uit dat millennials hoge verwachtingen hebben van het leven. Veel millennials blijken bovendien gesteld op welvaart en succes.

millennials wonen ondernemend

Klein maar praktisch

Generatie Y omvat miljoenen individuen. Het is moeilijk om grote lijnen te onderscheiden in deze massa. Toch beginnen de eerste tendensen duidelijk te worden.

Zo kiezen heel wat jonge mensen bewust voor een kleinere, meer functionele woning dan hun ouders. De financiële crisis zit daar zeker voor iets tussen. Veel mensen beseffen dat je beter kiest voor een kleinere, maar goed ingerichte woning dan voor een te grote villa met stijgende onkosten. Deze generatie vindt het bovendien leuk om inventief om te gaan met ruimte. Extreem kleine huisjes? Check!

millennials wonen klein

Veel millennials verkiezen om in de stad te wonen, waar het hart van hun generatie klopt. Daardoor worden kleinere woonoppervlaktes echt wel een noodzaak. Een minimalistische loft of een gerenoveerd appartement bieden behoren in die stedelijke setting tot de meest aanlokkelijke opties.

Persoonlijk wonen

Deze generatie houdt van persoonlijke expressie. Millennials verwachten dus ook van hun woning dat ze hun persoonlijkheid weerspiegelt. Niemand wil een huis van dertien in een dozijn. De voorkeur gaat uit naar authentieke woningen, die met respect voor het origineel gerenoveerd zijn, of naar het andere uiterste: strakke kubuswoningen.

Terwijl millennials dus wel kleinere woningen willen, streven ze tegelijkertijd naar luxe. Millennials zijn zich erg bewust van schoonheid. Maar trendy wonen, en liefst in de stad? Tja, dat kost nu eenmaal geld …

millennials wonen persoonlijk

01/09/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Stille ventilatie in de badkamer? Hierop moet je letten
Volgende artikel
Hoeveel kan ik realistisch lenen?