Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Welke soorten bakstenen zijn er?

Bouwen is keuzes maken: vloeren, ramen, dakpannen, tot de kleur van de lichtschakelaars en de stijl van de stopcontactdozen … Werkelijk álles kun je aanpassen aan je eigen noden en behoeften. In dit artikel hebben we het over de soorten bakstenen die zoal gebruikt worden voor nieuwbouwprojecten.

Een baksteen is een baksteen, dacht je? Think again! Ook bakstenen zijn er in verschillende vormen en kleuren. De manier waarop de steen wordt gebakken heeft een invloed op hoe je gevel er uiteindelijk zal gaan uitzien. En ook de manier waarop het klei wordt bewerkt is een factor. Aannemers onderscheiden ruwweg vier soorten bakstenen, elk met hun karakteristieke eigenschappen.

Handvormbakstenen

Handvormbakstenen zijn het populairst. Hun naam hebben ze te danken aan de manier waarop ze vroeger werden gemaakt: met de hand! Vandaag de dag is het een machine die klei in een vorm gooit, waarop de steen de oven ingaat. Het resultaat is een grillig generfde structuur met een bezand oppervlak. Dat ruwer uitzicht geeft je woning overigens een mooie rustieke toets.

Vormbakstenen

Vormbakstenen worden net als handvormbakstenen gemaakt van klei die in een mal wordt geschept. Enkel de typische nerfstructuur ontbreekt. Vormbakstenen zijn dan ook egaler van vorm.

Strengpersbakstenen

Strengpersbakstenen worden gemaakt in een strengpers. De machine perst klei door een rechthoekige opening in een lange streng, die vervolgens met staaldraad op maat wordt gesneden. Er is dus geen vorm nodig om strengpersbakstenen te maken. De steen heeft een rechte rand en een egaal oppervlak.

Wasserstrich bakstenen

http://www.stenentotaalconcept.nl/

De Wassertrich baksteen is de meest recente soort en combineert en oneffen structuur van de handvormbaksteen met het onbezande oppervlak van de strengpers. Zijn naam dankt deze steen aan de manier waarop de klei uit de vormbakken wordt losgeweekt, namelijk door middel van een waterstraal. Daarbij ontstaan openingen tussen de klei en de vormbak, karakteristiek voor dit type baksteen.

Denk je eraan om binnenkort te bouwen? Overweeg dan zeker het sleutel-op-de-deurconcept van Woningen Blavier!

20/03/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
5 manieren om jouw lenteschoonmaak een vliegende start te geven
Volgende artikel
Een spiegel kiezen voor de badkamer: waarmee rekening houden?