Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Welke factoren bepalen energieverbruik van Belgen?

België is een van de Europese landen met het hoogste energieverbruik per inwoner. Tegelijkertijd zijn Belgen zich ook het meest bewust van de negatieve gevolgen van ons toenemend gemiddeld energieverbruik en proberen we ons persoonlijk verbruik te verminderen met meer energiezuinige maatregelen. De vraag is of het bewustzijn van de Belg wel groot genoeg is om ook doeltreffend te zijn?

De technieken die we gebruiken voor energiezuinige voorzieningen zijn aanzienlijk verbeterd, maar er zijn ook nog andere belangrijke factoren die het energieverbruik in onze woning beïnvloeden.

Sociodemografische factoren en energieverbruik

Factoren als sociale positie, leeftijd, geslacht of de grootte van het gezin beïnvloeden het gemiddeld energieverbruik van de Belgen. Zo zullen gezinnen met hoge inkomens bijvoorbeeld sneller geneigd zijn om hun woning te renoveren en energiezuinige toestellen te installeren. Gezinnen met lage inkomens hebben echter vaak te kampen met een gebrek aan informatie en financiële beperkingen, wat hun energieverbruik niet ten goede komt.

Woningkeuze en gemiddeld energieverbruik

Ook de woningkeuze beïnvloedt het energieverbruik van een gebouw aanzienlijk.

Zo komt het dat de oriëntatie (door zon en wind bijvoorbeeld) en de eigenschappen (zoals oppervlakte en aantal buitenmuren) van een woning bepalende factoren zijn voor het gemiddeld energieverbruik. Maar ook de technische toestellen die dagelijks gebruikt worden zijn een niet te verwaarlozen factor. Talrijke architecten en bouwondernemingen zijn zich bewust van deze invloedsfactoren en zoeken naar oplossingen om de energie-efficiëntie van de woningen die zij bouwen te verbeteren. Mogelijke oplossingen zijn een warmtepomp, balansventilatie, zonnepanelen of een goede isolatie van de vloer, de muren en het dak.

Dagelijkse levensgewoontes en energieverbruik

Het energieverbruik van woningen is afhankelijk van het karakter van de woning zelf, maar ook in grote mate van de aankopen en de dagelijkse gewoontes van de bewoners. We stellen vast dat Belgen vandaag de dag nog te veel belang hechten aan persoonlijke en sociale criteria zoals comfort, dagelijkse gewoontes en netwerken. Zo bekleden televisie, huishoudtoestellen, verlichting en sanitair een belangrijke plaats in het leven van de Belg en oefenen ze een aanzienlijke invloed uit op zijn energieverbruik. Daarom stellen de regering en verschillende verenigingen alles in het werk om de Belg maximaal energiebewust te maken, zodat hij zich volledig bewust wordt van de impact van zijn energieconsumptie.

25/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Hof en Huis Torhout
Volgende artikel
Vastgoed kopen – Rendabel vastgoed in 2012?