Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Wat is de ideale temperatuur in huis?

Steeds vaker krijgen we deze vraag voorgeschoteld, al werd er al heel wat geschreven over de ideale temperatuur in huis. Veel hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur, maar toch zijn er een aantal algemene richtlijnen om je stookkosten zo laag mogelijk te houden én het toch lekker warm te hebben. De truc is om een constante temperatuur aan te houden!

Gevoelstemperatuur is persoonlijk

Sommige mensen liggen te rillen van de kou omdat het ‘maar’ 21 graden is in de woonkamer, anderen beginnen al te zweten als ze nog maar aan die temperatuur denken. Gevoelstemperatuur is persoonlijk, zo veel is duidelijk, maar dat wil niet zeggen dat er geen richtlijnen zijn waar je je aan kan houden als je de kosten van je energiefactuur wil verlagen.

Voor je de ideale temperatuur in huis kunt bepalen, moet je ervoor zorgen dat je woning goed geïsoleerd is. Een recente sleutel-op-de-deurwoning heeft standaard een uitstekende isolatiewaarde. Je zult dan sowieso al veel minder betalen om je huis lekker warm te houden.

De ideale temperatuur in huis als je weg bent

De algemene stelregel is: hou de temperatuur zo constant mogelijk. Het kost namelijk veel meer energie om een ‘koud’ huis volledig op te warmen dan wanneer je de temperatuur constant houdt doorheen een lange periode. Ga je een weekendje weg, zet de thermostaat dan niet op het minimum, maar houdt 12 graden aan. Ook ’s nachts houd je best een temperatuur tussen de 15 en 17 graden aan. Die constante temperatuur is uiteindelijk voordeliger op je energiefactuur, zeker als je je huis verwarmt met een milieuvriendelijke condensatieketel.

Ga je voor een langere periode weg – bijvoorbeeld twee weken – dan mag de thermostaat gerust een paar graden lager. Probeer de thermostaat dan wel zo in te stellen dat hij een paar dagen voor je thuiskomst naar een hogere constante temperatuur toe werkt, bijvoorbeeld van 13 naar 17. Die geleidelijke opwarming is voordeliger.

De ideale temperatuur in huis per kamer

Het is ook verstandig om de temperatuur per kamer aan te passen.  In je slaapkamer bijvoorbeeld moet het écht geen 20 graden zijn – 16 is ruim voldoende –, maar een badkamer die in gebruik is, mag bijvoorbeeld gerust een aangename 23 graden zijn. Voor de keuken kun je 18 graden aanhouden, voor alle andere leefkamers is 20 graden genoeg.

21/11/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wren House: een duurzame design woning met een verbluffend dakterras
Volgende artikel
Moderne badkamerinrichting: ontdek de Metropolitan-collecties