Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Waar kun je het best een huis bouwen: stad, woonwijk of platteland?

huis bouwen

Je hebt naarstig gespaard en een belangrijke knoop doorgehakt: je wil een huis bouwen. Goed idee, maar waar vind je anno 2016 nog (betaalbare) bouwgrond? Niet alleen de beschikbaarheid en de prijs van bouwgrond zal bepalen waar je je uiteindelijk vestigt, maar ook je voorkeur voor de stad of het platteland speelt hierin mee. Laten we de opties even overlopen.

In de stad wonen: altijd dichtbij

Wie in de stad werkt – en dat doen de meeste Belgen – ondervindt allicht heel wat voordelen wanneer hij of zij ook in de stad woont. In steden als Brussel, Antwerpen en Gent zijn de meeste voorzieningen op wandel- of fietsafstand van je deur. Bovendien kun je rekenen op een groter en betrouwbaarder openbaarvervoersnetwerk dan op het platteland.

Maar er is uiteraard ook een nadeel aan bouwen in de stad … Er is nu eenmaal niet veel vrije ruimte in de steden. Wanneer er toch percelen vrijkomen, worden die meestal benut door appartementen. Een slimme keuze, want zo kunnen er meer mensen in de stad wonen, maar tegelijkertijd is het natuurlijk spijtig voor wie graag een eigen huisje wil neerzetten! Een vrijstaande woning wordt almaar minder haalbaar in de centrumsteden.

Huis bouwen in de stad

Huisje tuintje boompje op het platteland

De droom van ‘huisje, tuintje, boompje’ klinkt misschien ouderwets, maar blijkt ook bij jongeren opnieuw in opmars. Die droom komt tot leven op het platteland, waar je kunt genieten van een verscheidenheid aan landschappen en grote, open ruimtes. Urenlang in de tuin spelen en mooie wandelingen zijn intrinsiek verbonden met het leven op de buiten.

Nadelen van bouwen op het platteland zijn de noodzaak van een of twee auto’s en doorgaans langere ritten met de auto. Je bevindt je nu eenmaal verder van de meeste winkels, faciliteiten en werkplekken.

huis bouwen op het platteland

Huis bouwen in een woonwijk

Als je de stad niet ziet zitten, maar ook niet al te afgezonderd wil wonen, is een woonwijk in een landelijke gemeente of in de stadsrand het ideale compromis. Een open of halfopen bebouwing in een woonwijk is de perfecte oplossing voor gezinnen die graag een huis met een tuin willen, maar ook dicht bij alle voorzieningen zoals scholen willen wonen.

huis bouwen

 

22/02/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een 100% ecologische tuin is geen onhaalbare kaart
Volgende artikel
Organisch design in je badkamer: de kranen van Axor Starck