Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Meerwaarde en voordelen van gevelbekleding

Gevelbekleding geeft je woning een authentieke, frivole toets. Bovendien verhogen de panelen de thermische isolatiewaarde van je woning. Je energieverbruik ligt een pak lager, wat uiteraard zijn weerslag heeft op je energierekening. Nog meer voordelen van gevelbekleding ontdek je hier.

Houten gevelbekleding of kunststof?

Gevelbekleding bestaat in verschillende materialen. Hout en kunststof zijn de meest populaire materialen. Hout straalt authenticiteit uit, maar heeft als nadeel dat het wel wat onderhoud vereist. Toch zeker als je wilt vermijden dat de panelen vergrijzen. Je zult het hout ook regelmatig moeten ontmossen.

Kies in elk geval voor tropisch hout. Dat is van nature steviger en gaat veel langer mee. Zachtere houtsoorten zijn minder duurzaam en moeten regelmatig behandeld worden met een schimmelwerend product. Vertonen enkele planken na verloop van tijd toch rottingsverschijnselen, dan kun je ze eenvoudig individueel vervangen.

Wil je een gevel waar je niet naar moet omkijken? Dan zijn PVC-sidings iets voor jou! Ga voor natuurlijk uitziend houtcomposiet of meer gewaagde kleuren als rood of blauw.

Gevelbekleding beïnvloedt de energieprestatie van je woning

Hout of kunststof, met gevelbekleding verbeter je effectief de energieprestatie van je woning. De panelen fungeren als een dikke jas die de warmte binnen belet naar buiten te gaan in de winter. In de zomer blijft je huis lekker koel omdat de warmte buiten blijft.

De R-waarde van gevelpanelen: bepalend voor de isolatiewaarde

Het effect is voelbaar, niet alleen aan den lijve, maar ook in je portemonnee. Want wie minder moet verwarmen, betaalt ook minder stookkosten. Hoe groot het effect is, hangt af van het gekozen materiaal en de dikte van de gevelpanelen. De R-waarde of thermische weerstand van kunststof ligt hoger dan hout. Anders gezegd: PVC is een minder goeie warmtegeleider dan hout en isoleert dus beter.

Heb je bouwplannen en hou je van gevelbekleding? Vraag dan zeker raad aan je architect en je bouwbedrijf. Zij kunnen je adviseren welk materiaal in jouw geval de meest rendabele oplossing is.

11/03/2015

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Bois & Habitat 2015 : le bois en avant-plan dans votre habitation
Volgende artikel
Prototype pour construire une maison container en 3 jours