Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

De juiste vloer kiezen voor je nieuwbouwwoning

Wie gaat bouwen is voornamelijk bezig met het grote plaatje. Maar ook de afwerking mag niet aan je aandacht ontsnappen. De vloerbekleding is één van de laatste etappes van je nieuwbouwproject maar dat maakt deze keuze niet minder belangrijk. Integendeel, je vloer zal nog verschillende jaren moeten meegaan en daarom moet je verschillende factoren in rekening nemen. Duurzaamheid, de looks, slijtvastheid, onderhoudsgemak, … We helpen je een duidelijk beeld te schetsen van de mogelijkheden.

Betonvloeren: naadloze afwerking en groot onderhoudsgemak

Steeds meer mensen kiezen bij een nieuwbouw voor de strakke looks van betonvloeren. Er bestaan verschillende soorten betonvloeren maar welke soort je ook kiest, je geniet steeds van een groot onderhoudsgemak en hun strakke looks. Het grote voordeel is dat er geen voegen zijn waar vuil in kan achterblijven en dat komt de hygiëne in huis ten goede. Gepolierd beton is veruit de meest slijtvaste betonvloer en kan bovendien gecombineerd worden met vloerverwarming. En dat verhoogt je wooncomfort dan weer. In vergelijking met de andere soorten is gepolierd beton het goedkoopst met een gemiddelde prijs van 75 à 100 euro per vierkante meter, plaatsing inbegrepen.

Tegels: een grote keuze en authentieke looks

Tegelvloeren blijven zeer populair en dat hebben ze te danken aan de uitgebreide keuzemogelijkheden. Je vindt ze in elke stijl en voor elke prijsklasse bestaat er een geschikte tegel. Gres- en cementtegels bieden de beste prijs-kwaliteitverhouding en stralen pure authenticiteit uit. Faience tegels zijn minder slijtvast dan de gres- of cementtegels en vloertegels in gebakken aarde zijn dan weer minder goed bestand tegen vlekken. Houd rekening met het gebruik en de ruimte waarin je ze wilt leggen om de juiste keuze te maken.

Natuursteen: een warme uitstraling

Natuursteen roept bij veel mensen nog steeds een onweerstaanbare charme op waar ze graag wat meer voor betalen. Natuursteen is makkelijk te onderhouden en wanneer je kiest voor een vloer in graniet of arduin geniet je van een slijtvaste vloer die goed bestand is tegen vlekken. Voor een vloer in leisteen betaal je tussen 25 en 50 euro en voor een vloer in graniet lopen de prijzen op tot 50 à 75 euro per vierkante meter. Tot slot kan je ook kiezen voor marmer wat een grotere verscheidenheid aan kleuren biedt. De prijzen voor marmer schommelen tussen 45 en 80 euro per vierkante meter.

Elastische vloerbekleding

In de wereld van elastische vloerbekleding bestaat er voor ieder wat wils. Linoleum biedt een indrukwekkend grote keuze aan stijlen. Daarnaast is het slijtvaster dan vinyl en veel makkelijker te onderhouden dan pakweg tapijt. De prijzen starten rond de 30 euro. Hoewel kurk goedkoper is dan linoleum – 10 à 25 euro per vierkante meter – is het zeker geen slechter materiaal, integendeel. Kurk heeft immers een hoge thermische isolatie en slijtvastheid.

Er bestaan dus heel wat soorten vloerbekleding en de uiteindelijke keuze wordt bepaald door diverse factoren. Twijfel je nog tussen parket of natuursteen? Klop dan zeker aan bij je architect of bouwadviseur om je te helpen bij je keuze.

 

15/10/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zo haal je de Scandinavische stijl naar jouw interieur
Volgende artikel
Een kindvriendelijke badkamer inrichten: veilig en praktisch