Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Verwarmen met airco? Kies voor de omkeerbare airco of warmtepomp

verwarmen met airco - omkeerbare airco

Wie airco zegt, denkt meteen aan koele lucht. De omkeerbare airco of omkeerbare warmtepomp – what’s in a name? – zorgt echter ook voor warme lucht en garandeert zo het hele jaar door een aangenaam wooncomfort. We nemen de omkeerbare airco onder de loep.

Verwarmen met airconditioning

De werking van een klassieke airco bestaat uit het afkoelen en filteren van lucht. Om dat te doen, produceert het toestel koude lucht en voert het de warmte af naar buiten. De omkeerbare airco gaat nog een stap verder door ook warme lucht te produceren tijdens de koude maanden.

Een omkeerbare airco bestaat uit een buitenunit die zijn energie uit de lucht haalt en zo warme of koele lucht produceert, en een binnenunit die de lucht verspreidt. De omkeerbare airco werkt dus volgens hetzelfde principe als een omkeerbare lucht/lucht warmtepomp.

De voordelen van een omkeerbare airco

De grootste troef van de omkeerbare airco is zonder twijfel het verbruik: voor iedere kwH energie dat het toestel verbruikt, wordt er ongeveer 3 kWh aan warmte geproduceerd. Zo bespaar je niet alleen op je energiefactuur maar ook op de installatie aangezien het om een 2-in-1-toestel gaat.

Bovendien bestaan er tegenwoordig heel wat knappe toestellen die perfect bij je interieur passen. Geen lelijke gedrochten meer maar een toestel met een knap design dat je bovendien tot op een tiende van een graad exact kan afstemmen.

Zijn er ook nadelen?

De warmteproductie is eerder beperkt waardoor de omkeerbare airco niet aangeraden is voor grote woningen. De limieten van het toestel worden pas echt duidelijk wanneer het begint te vriezen en de warmteproductie niet langer voldoende is voor een aangename binnentemperatuur. In compacte woningen daarentegen volstaat de warmteproductie ruimschoots.

Hoewel de fabrikanten de laatste jaren sterke vooruitgang geboekt hebben en quasi geruisloze toestellen afleveren, blijft een airco toch wat ‘lawaai’ produceren. Je kan het vergelijken met de koelkast in de keuken en je moet voor jezelf bepalen of je dat als storend zal ervaren.

Tot slot ligt ook de aankoopkost van airco hoger dan die van een klassieke verwarmingsketel. In ruil daarvoor krijg je natuurlijk wel twee toestellen in één. Graag weten wat het kost? Ontvang hier gratis offertes voor het plaatsen van een airconditioningsysteem.

Bron foto: Daikin
30/09/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vintage kranen: modern comfort, authentieke uitstraling
Volgende artikel
3 manieren om je sanitair te beschermen tegen kalkaanslag