Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Verluchting en ventilatie: onmisbaar in een nieuwbouwwoning

Een energiezuinige woning is gebaseerd op twee pijlers: isolatie en ventilatie. Dat laatste wordt wel eens over het hoofd gezien door kandidaat-bouwers. Nochtans is het van groot belang dat de luchtdoorstroming in je nieuwbouw optimaal is. Zowel voor je gezondheid als je comfort.

Ventilatie en verluchting houden zuurstof op peil

Een degelijk ventilatiesysteem is onontbeerlijk in elk woning, maar zeker in een nieuwbouwwoning. Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat er geen zuchtje wind meer door de muren komt. En dat is maar goed ook: het warmteverlies wordt op die manier danig ingeperkt. Maar dat heeft ook zo zijn gevolgen voor de kwaliteit van de binnenlucht.

Om het zuurstofniveau op peil te houden en een gezonde luchtdoorstroming te garanderen, is een ventilatiesysteem nodig. Je kunt kiezen uit een natuurlijk of een mechanisch systeem (of een mengvorm van beide). In de bouwsector wordt een onderscheid gemaakt tussen 4 systemen:

Ventilatiesysteem A

Dit systeem maakt gebruik van natuurlijke ventilatie van buitenaf. De buitenlucht wordt via een rooster (of openstaand raam) tot binnen geleid. De aan- en afvoer worden bepaald door temperatuur- en drukverschillen tussen de binnen- en buitenruimte. Nadelig aan dit systeem is een gebrek aan controle over de doorstroom. Het warmteverlies ligt bovendien vrij hoog.

Ventilatiesysteem B

Bij dit systeem gebeurt de aanvoer van verse lucht mechanisch via ventilatoren. De vervuilde lucht wordt zo gedwongen om via afvoeropeningen in de nok van het dak te ontsnappen. Dit systeem wordt echter niet meer gebruikt omdat het té duur is.

Ventilatiesysteem C

Bij systeem C wordt de binnenlucht mechanisch via afvoerroosters naar buiten gezogen, waardoor verse buitenlucht zich door de onderdruk een weg naar binnen kan banen. De koude lucht van buiten moet constant worden bijverwarmd om de temperatuur binnen op peil te houden. Dat maakt dit systeem minder voordelig voor je energiefactuur. Gelukkig bestaan hier enkele oplossingen voor. Hierbij denken we aan zelfregelende systemen die enkele koude lucht binnenlaten wanneer het nodig is, maar ook aan systemen die met sensoren werken om een optimale werking te garanderen. We spreken dan van een systeem C+.

Ventilatiesysteem D

Dit is een volledig mechanisch systeem met warmteterugwinning, ook wel balansventilatie genoemd. De warme binnenlucht wordt mechanisch aangezogen en de warmte wordt gebruikt om de verse buitenlucht op temperatuur te brengen. Met dit systeem gaan dus géén extra energiekosten gepaard. Let wel: dit systeem haalt pas een hoog rendement in woningen met een degelijke isolatie. Ideaal dus voor nieuwbouwwoningen. Bovendien vraagt het wel wat onderhoud, gezien slecht onderhouden buizen en filters ervoor kunnen zorgen dat bacteriën samen met de verse lucht de woning ingeblazen worden.

Welk systeem kiezen?

Dat hangt af van je eigen verwachtingen en wensen. Vanuit energieperspectief is een systeem D de beste keuze (de investering is wel een stuk groter). Vanuit het gebruiksperspectief is systeem C of C+ een betere keuze.

Bron foto: Vasco

19/08/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Schoonmaaktips die je leven 10 keer eenvoudiger maken
Volgende artikel
Huizen van sterren: Kourtney Kardashian ziet het allemaal zwart-wit