Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Tips voor een goede oriëntatie woning

U moet bij het ontwerp van uw woning optimaal rekening houden met de oriëntatie woning. Hierbij dient u vooral in te spelen op ramen en dak. Wij geven u alvast wat planadvies.

Basisregel voor oriëntatie woning

U heeft een geschikte bouwgrond gevonden en gaat bouwen, hou dan alvast deze basisregel in gedachten: bouw uw huis open naar het zuiden en gesloten naar het noorden. Enerzijds zijn ramen de zwakke schakel in uw woning omdat ze slecht isoleren. Een raam met dubbele beglazing isoleert gemiddeld vier keer minder goed dan een traditionele muur met 6cm isolatie. Anderzijds laten ramen wel veel zonnelicht en zonnewarmte binnen. Voorzie dus meer glas waar veel zonlicht aanwezig is en beperk ramen aan de noordzijde van uw woning. Dit leidt tot volgende tips:

  • Grote ramen naar het zuiden. Grote glaspartijen in een zuidgerichte woonkamer zorgen voor een natuurlijke opwarming van de ruimte, maar evengoed zorgt dit voor een aangenaam natuurlijk licht en een mooi zicht op uw tuin.
  • Vermijd oververhitting. Overdrijf ook niet met te grote ramen, zo vermindert het risico op oververhitting tussen midden april en eind september.
  • Dakoversteek tegen oververhitting. De zon staat tijdens de zomermaanden hoger dan in de winter. Een overstekend dak kan de zon voor een groot deel tegenhouden. Ook overkragingen, balkons, verspringende gevels of uitschuifbare zonnetenten kunnen soelaas brengen.
  • Zonnepanelen. Bent u van plan om op termijn zonnepanelen te plaatsen, denk dan aan de oriëntatie van uw dak. Zorg dat u voldoende dakoppervlakte heeft en dat uw dak op het zuiden gericht is. Ook een zadeldak is aangeraden.
  • Halfopen bebouwing. Woningen met halfopen bebouwing hebben een kleiner verliesoppervlakte en hebben bijgevolg een hogere K-waarde. Een gedesoriënteerde halfopen bebouwing scoort soms zelfs beter op energiezuinigheid dan een goed georiënteerde open bebouwing.

Indeling binnenruimte

Ook de indeling en oriëntatie van de ruimtes binnenin de woning is van kapitaal belang voor uw wooncomfort. Ook hier geven we u graag een vuistregel mee: leef mee met de zon. Ruimtes die u voornamelijk ’s ochtends gebruikt, kan u best op het oosten oriënteren, zodat u opstaat met de zon. ’s Avonds is het dan weer beter vertoeven in het westelijk deel van uw woning, zo geniet u van de avondzon. Enkele praktische tips:

  • Logische indeling van oost naar west. Plaats uw keuken naar het oosten, de eethoek naar het zuiden en de zithoek naar het westen. Op de eerste verdieping kan u moeilijk alle slaapkamers op het oosten oriënteren, maar zorg er bijvoorbeeld wel voor dat u uw eigen slaapkamer op het oosten of zuiden indeelt en de gastenkamer naar het noorden richt.
  • Functionele ruimtes naar het noorden. Functionele ruimtes zoals de garage, berging, toilet of technische ruimte kan u beter naar het noorden richten. Dit laat u toe met kleine ramen te werken en het is ook geen probleem als deze ruimtes iets kouder zijn dan de leefruimtes. De gang kan u dan gebruiken als bufferzone tussen de warme en koude ruimtes in uw woning.
  • Zorg voor een warme badkamer. Plaats uw badkamer dus zoveel mogelijk aan de binnenkant en de slaapkamers op de hoeken. Kamers op de hoeken hebben namelijk twee wanden naar buiten en verliezen meer warmte.
23/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Baby op komst? Tips voor babykamer inrichting
Volgende artikel
Jef Schrauwen: ambachtelijke oude voordeuren