Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Tekort bouwgrond Vlaanderen: oplossingen gezocht

Feit: op twintig jaar tijd is de bouwgrondprijs in Vlaanderen verzesvoudigd. Ook in 2012 blijven de prijzen voor bouwgrond per vierkante meter stijgen, tot 164,90 euro per vierkante meter. In zijn artikel ‘Er is meer bouwgrond nodig’ in de Tijd zoekt Patrick Luysterman naar de kern van het probleem en suggereert hij enkele oplossingen.

Tekort bouwgrond Vlaanderen

Dus we vragen ons af: waarom wordt bouwgrond zo duur in Vlaanderen? We zouden hypotheses kunnen maken over grove speculatieve of kunstmatige situaties zoals in de Verenigde Staten, Spanje, Ierland of in Nederland. Maar ons vastgoed is dan misschien wel overgewaardeerd, de oorzaak hiervoor ligt niet in een verkeerde kredietpolitiek, zware overproductie en pure speculatie of een verkeerde fiscaliteit. De bouwgrond in Vlaanderen wordt schaars en de nood aan extra woonruimte neem erg toe. Daar knelt het schoentje.

We kunnen hier ook cijfers op kleven. In Vlaanderen zijn er momenteel nog 247.553 onbebouwde percelen beschikbaar. Als je dan bedenkt dat het Planbureau verwacht dat er 7,2 miljoen Vlamingen zullen zijn in 2040 (we zijn met 6,3 miljoen vandaag), dan komen er zo’n slordige 400.000 Vlaamse gezinnen bij. Dat betekent dat deze bouwgronden in theorie wel eens heel snel uitgeput zouden kunnen zijn.

Oplossingen?

We moeten dus wel onder ogen zien dat de bevolking sneller zal groeien dan gedacht. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de druk op de woningprijzen en bouwgrondprijzen afneemt, zodat wonen niet voor steeds meer Vlamingen onbetaalbaar wordt.

Meer bouwgronden creëren is een deel van de oplossing. De Vlaamse Confederatie Bouw pleit voor meer woonuitbreidingsgebieden.

Daarnaast moeten er alternatieve oplossingen komen en we moeten streven naar nieuwe woonvormen. De Vlaamse overheid moet zich inspannen om bestaande woonwijken te verdichten of oude industrieterreinen of kantoorgebouwen te herontwikkelen tot woongebieden. Twee of meerdere gezinnen moeten de mogelijkheid krijgen om een oude villa te verbouwen tot een energiezuinige woonst voor meerdere gezinnen. De regelgeving moet soepeler worden om deze alternatieve woonvormen te stimuleren.

Maar Luysterman onderstreept aan het eind van zijn artikel dat meer bouwgronden een noodzakelijk deel van de oplossing is. Ben je op zoek naar betaalbare bouwgronden? Dan moet je snel eens een kijkje nemen bij Woningen Blavier, zij kunnen je helpen om een bouwgrond te vinden in jouw streek.

Bron: De Tijd

 

09/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Parket bleken op drie manieren
Volgende artikel
Op kot: een studentenkamer huren