Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Strengere epb-eisen voor nieuwbouw

Indien u in Vlaanderen een bouwaanvraag indient, moet u aan strengere eisen voor thermische isolatie en energieprestatie voldoen. Dat zijn de zogenoemde ‘EPB-eisen’. De nieuwe regelgeving die ingaat op 1 januari 2012 impliceert een aantal belangrijke wijzigingen aan de energieprestatieregelgeving en de keuringen van installaties.

Wat zijn EPB-eisen?

Sinds 1 januari 2006 is er een EPB-regelgeving van toepassing op nieuwbouw, renovatie en verbouwingswerken waarvoor een bouwvergunning is aangevraagd. Deze eisen inzake ‘Energie Prestatie en Binnenklimaat’, kortweg EPB-eisen, zijn van toepassing op gebouwen die verwarmd of gekoeld worden voor het comfort van mensen.

EPB-eisen worden strenger

Vanaf 2012 mogen nieuwe woongebouwen een E-peil, of energieprestatie van de woning en de vaste installaties ervan, behalen van maximaal E70. Het E-peil wordt bepaald door verschillende factoren als de compactheid van de woning, de oriëntatie en zonnetoetreding, de thermische isolatie, de luchtdichtheid, de ventilatie, de verwarmings- en warmwaterinstallatie en de koelvoorziening. Ook het K-peil, of het maximaal peil van de globale warmte-isolatie van een gebouw, mag in 2012 maximaal K40 bedragen. Indien uw woning niet voldoet aan de gestelde eisen, kan de overheid u een boete opleggen.

 

22/12/2011

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Schenkingstarieven bouwgrond verlaagd
Volgende artikel
De hertenkop, een trend in winterdecoratie