Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Wat kan je verwachten van een typisch bouwproces?

Je droomhuis staat er – jammer genoeg – niet in een vingerknip. Ieder bouwproces bestaat uit verschillende etappes en belangrijke beslissingen. We stomen je dan ook graag klaar voor het bouwproces waar je weldra aan begint.

Je bouwgrond en de bouwformule

Voor de eerste steen gelegd kan worden, moet je op zoek naar een geschikte bouwgrond. Sla de krant open of wend je tot het internet om op immosites op zoek te gaan naar het juiste lapje grond. Ga ook eens langs bij de notarissen in je buurt of sla twee vliegen in één klap en doe beroep op een bouwonderneming.

Zij kunnen je helpen in je zoektocht en beschikken vaak zelf over bouwgronden. De keuze van de bouwformule is dan ook een belangrijke eerste keuze. Wil je zelf of samen met aannemers de handen uit de mouwen steken? Of vertrouw je op een sleutel-op-de-deurbedrijf dat het bouwproces en de administratieve rompslomp grotendeels op zich neemt.

Het budget: de hypotheeklening en de belangrijkste werken

Het spreekt voor zich dat het aangaan van een hypotheeklening een belangrijke stap is. Teken niet meteen voor de eerste de beste lening maar vergelijk de verschillende kosten en interesten van diverse banken met elkaar om het beste aanbod te verkrijgen. Steek ook je licht op over de fiscale voordelen van een hypothecaire lening waar je van geniet.

Je budget wordt bepaald door de uit te voeren werken. Wie zelf een deel van de werken uitvoert, kan meteen enkele duizenden euro’s besparen of extra investeren in energiebesparende maatregelen. Bovendien kan je bepaalde werken – de afwerking van de oprit en tuin, het verbouwen van de zolder, enzovoort – ook op een later moment uitvoeren om zo de kosten te spreiden.

De stedenbouwkundige vergunning

Eens de plannen voor je toekomstige woning getekend zijn, kan je de aanvraag voor de stedenbouwkundige vergunning indienen. Je dossier moet diverse documenten bevatten zoals een situerings- en oriënteringsplan, een inplantingsplan, aanvraagformulieren voor een bouwvergunning, enzovoort. Voor de samenstelling van dit dossier kan je steeds beroep doen op je architect of sleutel-op-de-deurbedrijf.

Afhankelijk van je dossier, kan het vervolgens 75 tot 150 dagen duren vooraleer je een antwoord krijgt op je aanvraag. Wordt je aanvraag afgewezen, dan bestaat er een beroepsmogelijkheid bij de deputatie (provincie).

De verwachte bouwtermijn

Als de hele papierwinkel afgerond is, kunnen de werken eindelijk starten. Een stedenbouwkundige vergunning is twee jaar geldig en je woning moet dan ook binnen die termijn gebouwd worden. Werk je samen met een bouwbedrijf? Dan weet je voor aanvang wanneer je woning opgeleverd zal worden. Een sleutel-op-de-deurbedrijf is zelfs verplicht om de termijn en oplevering van je wonen vast te leggen in de overeenkomst.

Tot slot volgt nog de voorlopige of definitieve oplevering waarna je kan starten met de inrichting van je droomhuis!

22/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verplicht ventileren: de normen en eisen van ventilatie
Volgende artikel
Vacation time! Op roadtrip met deze retro caravan