Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Sleutel-op-de-deur woningen in 2014

We kunnen er niet omheen: in 2014 zullen de energienormen nog verstrengen. In Vlaanderen gaat de vereiste energieperformantie van E70 naar E60 in 2014. En dat heeft verregaande gevolgen. Bovendien zal het verplicht worden om een hernieuwbare energiebron te voorzien in elke nieuwe woning. Hoe zullen sleutel-op-de-deur woningen hierop inspelen?

Betere energieprestaties in 2014

Ieder jaar worden de energienormen wat aangescherpt. De doelstelling is duidelijk: tegen 2021 moeten we volgens de Europese regelgeving energie-neutrale huizen bouwen.

De politici hebben het goed begrepen: het is niet mogelijk om van vandaag op morgen energie-neutrale woningen te bouwen. Daarom legt men voor nieuwbouw ieder jaar normen op die wat strenger zijn dan het jaar ervoor.

De normen voor 2014 zijn nu al bekend. Het wordt voor de bouwbedrijven een hele uitdaging om een hernieuwbare energiebron te voorzien en het energiepeil E60 te halen.

Sleutel-op-de-deur woningen gaan voor eco

Ook de sector van sleutel-op-de-deur woningen evolueert snel om aan de energie-eisen te voldoen. Dat is ook het geval voor Woningen Blavier dat het concept eco-woning heeft gelanceerd.

Volgens het concept van de eco-woningen worden er huizen ontworpen die verschillende methoden gebruiken om zo veel mogelijk energie te besparen. Isoleren van muren, de juiste oriëntatie, raamwerk,… niets wordt aan het toeval overgelaten. Resultaat: sleutel-op-de-deur woningen met energieprestaties tussen E28 en E49.

Op het gebied van thermische isolatie halen dit soort woningen een score met een K-waarde tussen 25 en 35. De norm hiervoor ligt in Vlaanderen en Brussel op K40 en in Wallonië op K45.

Daarnaast kan je ook perfect een bron van hernieuwbare energie toevoegen aan je sleutel-op-de-deur woning. Warmtepomp, gecontroleerde ventilatie, vloerverwarming, verwarmen op zonne-energie,… aan keuze geen gebrek!

Wat is de return on investment?

Bouwbedrijven gaan volop aan de slag om de energiezuinigheid van sleutel-op-de-deur woningen verder te optimaliseren. Mensen die met Woningen Blavier in zee gaan, kunnen de energie-efficiëntie volgens hun budget en voorkeuren verbeteren. De berekening is eenvoudig: de extra som die je investeert in een energiezuinige oplossing  zal je recupereren omdat je maandelijkse energiefactuur daalt.

Het is moeilijk om de terugverdientijd exact te voorspellen omdat iedere woning anders is. Maar een ding is zeker: met de stijgende energieprijzen is het geen overbodige luxe om in energiezuinige oplossingen te investeren.

26/03/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Het Millard House staat te koop
Volgende artikel
Woningen Blavier stelt nieuwe sleutel-op-de-deur woningen voor