Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Sleutel-op-de-deur van A tot Z: ventilatiesystemen

Het bouwen van een huis brengt heel wat werken mee. In een voorgaand artikel, hebben we de verschillende bouwfases van een sleutel-op-de-deur woning overlopen. Vandaag focust iWonen op ventilatiesystemen.

Verschillende ventilatiesystemen

Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd, daarom hebben we ook nood aan een goed en performant ventilatiesysteem dat frisse lucht binnenbrengt en vervuilde lucht afvoert, zonder dat er te veel warmte verloren gaat. Een ventilatiesysteem is met andere woorden noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving, met minder schimmelvorming en minder kans op allergieën.

Bij Woningen Blavier kan je dit doel realiseren met verschillende ventilatiesystemen:

Ventilatie C+EVO

De standaard ventilatie die voorzien wordt in sleutel-op-de-deur woningen is C+EVO. In dit ventilatietype wordt frisse lucht aangevoerd via verluchtingsroosters in het buitenschrijnwerk. De vervuilde lucht wordt afgevoerd via het dak met een centrale afzuigmotor. Tussen de verschillende ruimtes van de woning wordt de lucht getransporteerd via de ruimte tussen de deur en de afgewerkte vloer. Vocht wordt onttrokken met een extractiesysteem van het type Heathbox (Renson).

Ventilatie D

Mits een kleine meerprijs kan je echter ook kiezen voor een ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie of mechanische ventilatie met warmterecuperatie genoemd. Met dit systeem wordt de verse buitenlucht via een motor met ingebouwde warmtewisselaar aangezogen en in de droge ruimtes geblazen. Met dezelfde motor wordt de vervuilde lucht uit de natte ruimtes weggezogen.

Ventilatie praktisch

In de sleutel-op-de-deur woningen van Blavier worden de ventilatieleidingen meestal in opbouw geplaatst. Je kan de leidingen laten omkasten, hiervoor betaal je dan een kleine meerprijs. De centrale motor van het ventilatiesysteem wordt geplaatst in de zolderruimte of een andere technische ruimte.

21/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Sky Planter, originele hangplanten
Volgende artikel
Gratis verzekering gewaarborgd wonen