Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Sleutel-op-de-deur: tips van projectleider K. Casagrande (2)

Een nieuwbouwwoning zetten is een spannend avontuur. Vele mensen weten niet precies wat hen te wachten staat. Daarom ging iWonen in gesprek met een projectleider van Woningen Blavier, die ons alles vertelde over het concrete verloop van een bouwproces.

In een eerste artikel gingen we dieper in op de verschillende bouwfases van een sleutel-op-de-deur woning. In dit deel van het artikel krijg je tips & tricks rechtstreeks van een bouwprofessional. In het derde en laatste deel zullen we focussen op de rol van de projectleider.

Bouwen met sleutel-op-de-deur: de tips & tricks van een professional

iWonen: Welk budgettair advies geef je mee aan de klanten?

Kristof Casagrande: “Je kan wel voor een duurdere tegel of bakstenen kiezen, maar grote onverwachte kosten niet op aanvraag van de klant zijn haast ondenkbaar. Op basis van dieptesonderingen maakt onze studiedienst een analyse en een voorstel voor de funderingswerken. De klant is dus op voorhand bericht over de prijssetting.”

iWonen: Zijn er dingen die je afraadt bij het bouwen?

Kristof Casagrande: “Afhankelijk van het project en de bouwgrond, zijn er inderdaad bepaalde zaken waar je op moet letten of beter niet kan doen. Het is mijn taak om de klant op dat punt te sensibiliseren. Als de bouwheer bijvoorbeeld een terras wil aanleggen, dan raad ik aan om een trekleiding te voorzien. Of sommige mensen willen een hydrofoorpomp achter de keukenkast plaatsen, maar realiseren zich niet dat zo’n pomp lawaai maakt. Ik adviseer dan om de pomp in de berging te installeren. We willen de bouwheer op zijn wenken bedienen en als technisch iets onverantwoord zou zijn, dan lichten wij dat natuurlijk toe.”

iWonen: Heb je nog tips voor mensen die met sleutel-op-de-deur willen bouwen?

Kristof Casagrande: “Als ik zelf zou bouwen, dan zou ik eerst en vooral op zoek gaan naar typewoningen en op basis daarvan een plan of schets van een woning maken die naar mijn noden en wensen is. Als je graag een realistische prijsinschatting wil vanaf het begin van het bouwproject, dan is het ook goed om al vanaf het voorontwerp na te denken over de grootte van de woning en je bouwplan al zo definitief mogelijk te maken. Nog een tip: kom zoveel mogelijk naar de werfvergaderingen, zodat je alles zoveel mogelijk kan bespreken op de werf. Zo kan alles mooi worden opgevolgd, is alles transparant en kan er kort op de bal gespeeld worden. Zo vermijdt de bouwheer extra kosten voor zichzelf en natuurlijk moeten wij op die manier geen onnodige dingen doen.”

10/07/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Deens design van de bovenste plank: Finn Juhl
Volgende artikel
Leverancier in de kijker: La maison du plancher