Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Meeneembare registratierechten: zo zit het!

Goed nieuws voor al wie van plan is om een sleutel-op-de-deur woning te bouwen, althans dat lazen we vorige week in de Vlaamse media. Koop je een sleutel-op-de-deur nieuwbouwwoning en betaal je daarop BTW, dan kan je de registratierechten die je betaalde bij de aankoop van jouw eerste woning vanaf nu toch recupereren, zo klonk het in verschillende kranten en nieuwssites. Maar in tegenstelling tot wat de media doen uitschijnen, kan niet iedereen van dit voordeel genieten. Tijd voor enkele kanttekeningen bij de nieuwe regeling.

Meeneembaarheid van registratierechten, wat betekent dat precies?

Wie in Vlaanderen een woning koopt moet 10% registratierechten betalen. Deze maand heeft het Grondwettelijk Hof beslist dat iedereen die een nieuwe woning koopt en daar voor 21% op wordt belast, de 10% registratierechten toch kan meenemen. Dat was tot deze maand niet het geval. Ook in Wallonië en Brussel geldt de meeneembaarheid van registratierechten niet.

De voorwaarden voor meeneembaarheid

Deze nieuwe regeling geldt echter alleen voor woningen die als hoofdverblijfplaats dienen. Ook de termijn tussen de verkoop van de ene woning en de aankoop van de andere woning is begrensd op twee jaar. Een derde voorwaarde is het maximum te recupereren bedrag, dat bedraagt 12.500 euro.

Gedaan met discriminatie

De nieuwe regeling kwam er na een klacht van een Gents koppel die hun appartement inruilden voor een nieuwbouwwoning. Daarop moesten ze BTW betalen en geen registratierechten. Maar omdat de verkoper van de nieuwe woning ook de eigenaar van de bouwgrond was, kon het koppel de registratierechten betaald bij de aankoop van het appartement niet recupereren. Ze stapten naar het Grondwettelijk Hof, dat vervolgens een einde maakte aan de discriminatie voor woningkopers.

Meeneembaarheid registratierechten & sleutel-op-de-deur

De meeneembaarheid van registratierechten werden de afgelopen week in de media voorgesteld als het hoera-nieuws voor sleutel-op-de-deur, terwijl dit eigenlijk niet zo is. De meeneembaarheid geldt namelijk enkel voor mensen die een totaalproject aankopen (dat betekent dat ze grond en een woning kopen van dezelfde verkoper), want in dit geval betalen ze BTW op zowel grond als woning. Dit is echter voor de overgrote meerderheid van de sleutel-op-de-deur klanten niet het geval.

De meeste sleutel-op-de-deur bouwers kopen een stuk bouwgrond van persoon A en laten vervolgens hun woning bouwen door firma B. Gezien het hier om twee verschillende personen/bedrijven gaat, betalen deze personen registratierechten op de grond en BTW op de woning. De meeneembaarheid was voor hen dus al mogelijk via de registratierechten op de grond en er verandert dus niets. Conclusie? In de realiteit heeft de nieuwe regeling maar een impact op een heel klein segment van de sleutel-op-de-deur markt.

30/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Tips en tricks voor efficiënt zwembad onderhoud
Volgende artikel
De mooiste interieurstoffen op stoffenspektakel 2012