Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Een open, gesloten of halfopen bebouwing? De verschillen & voordelen

Als je wilt bouwen, heb je drie keuzes: een open bebouwing, een halfopen bebouwing of een gesloten bebouwing. Het laatste alternatief kennen we ook wel als ‘rijhuis’. Elke keuze heeft uiteraard zo z’n gevolgen, en dat is niet anders bij het type bebouwing dat je kiest.

Wat exact de verschillen en de voor- en nadelen van elk bouwtype zijn, overlopen we graag even met jou.

De voor- en nadelen van een open bebouwing

Het eerste nadeel van een open bebouwing is het prijskaartje. Bouwgronden die groot genoeg zijn om een open bebouwing op te bouwen, zullen vandaag de dag erg duur zijn (afhankelijk van provincie tot provincie). Daarnaast is het ook zo dat een open bebouwing meer kosten met zich meebrengt.

Zo moeten er ook aan de zijgevels ramen worden geplaatst, moet er meer geïsoleerd worden en zullen ook de verwarmingskosten hoger uitvallen. Dit zorgt er onder andere voor dat een open bebouwing gemiddeld 6 punten slechter scoort voor de K-waarde dan een gesloten bebouwing.

De voordelen? Je hebt een zee van ruimte rondom je huis en je hebt geen last van buren. Een open bebouwing biedt ook meer mogelijkheden voor het ontwerp van je woning. Bij een rijhuis ben je vaak gebonden aan de ontwerpen van de aanpalende huizen, maar een open bebouwing biedt je meer vrijheid.

Open bebouwing – 156.002 euro excl. BTW

De voor- en nadelen van een gesloten bebouwing

De ene zijn brood is de ander zijn dood. Hoewel dat spreekwoord hier niet helemaal van toepassing is, zit er toch een kern van waarheid in. Want wat bij de open bebouwing in het nadeel speelt van de prijs, speelt bij de gesloten bebouwing weer in het voordeel van de prijs. En uiteraard ook de kosten.

Zo zal een gesloten bebouwing veel minder isolatie vereisen omdat het gebouw langs beide zijden is ingesloten. Langs de andere kant is het dus wel zo dat je heel dicht op je buren leeft en daar dus mogelijk ook wat hinder van ondervindt. De oplossing? Geluidswerende isolatie!

Daarnaast zijn er nog nadelen of ongemakken. Stal je de fietsen in het tuinhuis? Dan moet je elke keer met je fietsen door het huis. Aangezien het huis ook langs beide kanten ingesloten is, zal er minder lichtinval zijn. Om dit op te lossen, kan je werken met dakkoepels of grote ramen aan de voor- en achtergevel. Ook de openheid van de woning is belangrijk. Om een claustrofobisch gevoel te vermijden, kies je het best voor een rijhuis met veel open ruimtes wat meteen ook voor meer licht in huis zorgt.

Gesloten bebouwing – 144.418 euro excl. BTW

En wat dan met een halfopen bebouwing?

De halfopen bebouwing combineert eigenlijk de voor- en nadelen van de gesloten en open bebouwing. Zo heb je langs de ene kant van het huis geen last van buren en langs de andere kant (misschien) wel. De isolatie- en stookkosten zullen lager zijn dan bij een open bebouwing maar hoger dan bij een gesloten bebouwing.

Het grote voordeel van een halfopen bebouwing is dat er vaak twee halfopen huizen gelijktijdig gebouwd worden. Hierdoor dalen de bouwkosten per woning. Dankzij de gemene muur moet er ook minder verwarmd worden dan bij een open bebouwing, maar meer dan bij een gesloten bebouwing.

Let wel op: als je op een perceel gaat bouwen waarnaast al een woning staat – of langs beide kanten al een woning staat – moet je een overnamesom betalen voor de ingebruikname van de gemene muur. Hou hier dus rekening mee wanneer je op zoek gaat naar een bouwgrond.

Halfopen bebouwing – 179.143 euro excl. BTW

Iedere soort bebouwing heeft dus z’n eigen voor- en nadelen en daarbij moet je voor jezelf uitmaken of de rust opweegt tegen de extra kosten. Bij Woningen Blavier kan je alvast terecht voor meer advies en kan je ook de mogelijkheden en modelwoningen ontdekken voor het soort bebouwing dat jullie in gedachten hebben voor jullie droomwoning.

Op de website van Woningen Blavier kan je diverse voorbeelden en plannen ontdekken van open, halfopen en gesloten bebouwingen.

Waarvoor kiest de Belg als hij een woning bouwt?

Om na te gaan voor welk type bebouwing de gemiddelde Belg de laatste maanden koos, deden we even navraag bij Woningen Blavier. Daarbuit blijkt dat, voor werven die dit jaar werden opgestart (of nog voor 1 september opgestart zullen worden):

  • meer dan de helft kiest voor een open bebouwing (57%),
  • 32% kiest voor halfopen bebouwingen,
  • en 11% kiest voor gesloten bebouwingen.

Als we dan even teruggaan naar 2012, dan zien we dat:

  • 72% kiest voor een open bebouwing,
  • 21% halfopen,
  • en slechts 7% kiest voor een gesloten.

Als we tot slot de vergelijking maken tussen Vlaanderen en Wallonië dan zien we het volgende:

  • open bebouwing: 46% in Vlaanderen, 60% in Wallonië,
  • halfopen bebouwing: 41% in Vlaanderen, 27% in Wallonië,
  • gesloten bebouwing: 13% in Vlaanderen, 9% in Wallonië.

Hoewel er dus steeds minder bouwgrond zou zijn, kiezen de meeste Belgen toch nog voor een open of halfopen bebouwing. Dat dat percentage in Wallonië nog hoger is, kan uiteraard niet verbazen. Er is echter wel degelijk een dalende trend wat betreft het aantal open bebouwingen in ons land als we 2012 met de cijfers van 2014 vergelijken.

Waarom kiezen we voor een open, halfopen of gesloten bebouwing?

Tot slot waren we ook wel eens benieuwd naar de redenen waarom bouwers nu juist voor een open, halfopen of gesloten bebouwing kiezen. We spraken daarom met twee koppels die sleutel-op-de-deur bouwden met Woningen Blavier:

Tim en Sofie, broer en zus, bouwden beiden een halfopen woning, tegen elkaar aan:
Sofie: “Er wordt zo vaak gezegd dat een halfopen woning je een stukje privacy wegneemt. Ik bekijk dat anders. Het brengt me dichter bij mijn buur. Het feit dat dat mijn broer is, speelt natuurlijk een belangrijke rol.”

Nelson en Monia kozen voor een open bebouwing:
“ Wij vonden het toch wel belangrijk om een open bebouwing te kunnen zetten. Bovendien hebben we bewust voor een bouwgrond gekozen waar we geen directe achterbuur hebben. Dat geeft ons meer privacy in de tuin.”

26/08/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Evohome voor een optimale kamertemperatuur
Volgende artikel
Voorbij tenten en hotels: glamping in België op z’n best