Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Nieuwe woning of bestaand huis kopen?

Je twijfelt tussen een nieuwbouw woning of een bestaand huis kopen? iWonen zet de voor- en nadelen op een rijtje…

Bestaand huis: de charme en de buurt

Als je op zoek gaat naar een bestaand huis, dan is de buurt meestal de eerste aantrekkingsfactor. De sfeer in de buurt en de nabijheid van winkels, scholen en openbaar vervoer zijn de eerste aspecten waar je rekening mee houdt.

Mensen zijn vaak gecharmeerd door een huis met stijl, een huis met een verhaal. Maar het nadeel is dat de onderhoudskosten meestal hoger oplopen dan bij nieuwbouw. Bovendien moet je vaak herstellingswerken uitvoeren omdat sommige elementen versleten zijn. De keuze voor een bestaand huis impliceert dus vaak ook een nieuwe inrichting en de renovatie van sommige ruimtes, zoals de keuken en de badkamer.

Bovendien is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan bestaande installaties zoals de verwarmingsketel, de leidingen, de elektriciteit en de structuur van het huis, de waterdichtheid van het dak, de muurisolatie, enz. Daarvoor neem je best een expert of een architect mee om al deze aspecten gedetailleerd te onderzoeken.

Voor je een bestaand huis koopt, moet je nagaan wanneer het huis gebouwd is en welke renovatiewerken reeds uitgevoerd zijn. Raadpleeg een expert en evalueer hoeveel kosten je nog zal moeten uittrekken voor de renovatiewerken.

Nieuwe woning: comfort en energie besparen

Een nieuwbouw woning heeft talrijke voordelen. Deze woningen worden gebouwd volgens de meest recente bouwnormen en zijn daardoor veel energiezuiniger. Bovendien kan je bij nieuwbouw kiezen voor een woning die beantwoordt aan jouw eigen vereisten en smaak! Bij de meeste bouwbedrijven kan de klant de belangrijke aspecten van de woning zelf kiezen, zoals de binnendeuren, de buitendeuren, de gevelbekleding, de vloerbekleding, de stijl van de opbergmeubels, het verwarmingssysteem, enz.

Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Als je gaat bouwen in een nieuwe verkaveling, is het mogelijk dat de wijk nog niet helemaal klaar is. Het is dus belangrijk om te informeren naar de duur van de werken en de totale uitbreiding van de wijk.

Een andere factor die potentiële kopers van nieuwbouw op het eerste zicht al eens afschrikt is de gemiddelde prijs, die iets hoger ligt dan bij bestaande woningen. Maar op lange termijn zal je bij nieuwbouw aanzienlijk besparen op energiekosten. Je moet dus alle factoren in rekening brengen om de juiste keuze te maken!

08/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Haal de natuur in huis met Ege Carpets!
Volgende artikel
Lekkende WC? Tips om een WC te herstellen