Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Nieuwbouw en EPB-regelgeving

Iedereen die een nieuwe woning bouwt, moet voldoen aan de EPB-regelgeving die van kracht is sinds de Kyoto-akkoorden. Deze regelgeving heeft betrekking tot de energieprestatie en het binnenklimaat van een gebouw, met als doel: woningen beter  isoleren en de CO2-uitstoot verminderen.

Wat is EPB?

EPB (‘energieprestatie en binnenklimaat’) is het geheel van energie-normen voor gebouwen, die van toepassing zijn op isolatie, luchtdichtheid, hernieuwbare energie-installaties, ventilatie, verwarming, enz., maar ook de kwaliteit van het binnenklimaat.

EPB-regelgeving

De EPB-regelgeving stelt eisen op vlak van energieverbruik en ventilatie voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende renovatieprojecten.

De EPB-regelgeving is opgelegd door de Europese Unie en wil het energieverbruik van gezinnen naar beneden halen. Op die manier wordt de schadelijke CO2-uitstoot beperkt.

De eisen worden steeds strenger, en onze woningen energiezuiniger. Daardoor gaat ook onze energiefactuur naar omlaag. Deze maatregelen zijn dus niet enkel goed voor de planeet, maar ook voor onze portemonnee.

De Europese Unie legt op dat nieuwbouw energieneutraal moet zijn vanaf 2021.

EPB en sleutel-op-de-deur

De energieprestatie van jouw woning is dus bepalend voor de energie-efficiëntie. Een goede energie-efficiëntie is beter voor het milieu en zal jouw energiefacturen naar beneden halen.

Bij Woningen Blavier, is de energieprestatie van standaardwoningen reeds heel hoog en beantwoordt deze aan de EPB-normen. Het bouwbedrijf biedt ook verschillende opties aan om de prestatie nog naar omhoog te krijgen, zoals isolatie of bijkomende technologie. De klant kan ook een blowerdoortest laten uitvoeren (wordt ook aangeboden door Woningen Blavier), die bepaalt hoe je een betere score van je E-peil kan behalen. Deze test meet de luchtdichtheid van een gebouw en speurt naar eventuele luchtlekken.

Een EPB-conforme woning verkopen

Het EPB-certificaat is verplicht sinds 1 januari 2011 en het zal dus makkelijker worden om een woning te verkopen die aan de EPB-normen beantwoordt. Het certificaat is 10 jaar geldig en is een label voor gebouwen met een goede energieprestatie.

 

25/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Tuindecoratie voor zwoele zomeravonden
Volgende artikel
Koop je woonaccessoires online & ontvang 10% korting bij Zalando!