Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Moderne bouwstijl of pastorijstijl?

Een bouwstijl kiezen voor jouw nieuwbouw woning, het is absoluut niet makkelijk! Er bestaan namelijk zoveel verschillende soorten bouwstijlen en mogelijkheden, die variëren van moderne bouwstijl, hedendaagse stijl tot pastorijstijl… Enkele tips!

Pastorijwoningen versus moderne woningen: de voornaamste stijlkenmerken

Pastorijwoningen zijn nieuwe, landelijke woningen in een rustieke stijl, geïnspireerd op oude pastoorswoningen. Ze beantwoorden helemaal aan de stijl van het landelijk wonen. Kenmerkend zijn vooral de voordeuren, en eventueel de ramen, in een kader van blauwe hardsteen. Daarnaast wordt de gevel vaak een traditionele baksteen met kleurnuances gebruikt, in tegenstelling tot de vaak uniforme gevels bij moderne woningen. Dit wordt al dan niet gecombineerd met een houten gevelbekleding of crepi. Ook typisch zijn het lichtkleurig schrijnwerk, de kruisverdeling op de ramen, de sierluiken en grijze gecementeerde plint of plint in blauwe steen onderaan de gevel.

 

Een moderne woning kenmerkt zich door een sobere vormgeving en strakke lijnen in combinatie met grote raampartijen en vaak wordt in de gevel een combinatie van twee verschillende gevelstenen of gevelbekledingen gebruikt. In de moderne woningbouw en moderne architectuur durven architecten vaak meer vernieuwend uit de hoek komen dan bij een pastorij woning. Ze proberen dynamische gebouwen te ontwerpen waarin gevelvlakken contrasteren met grote ramen die zoveel mogelijk daglicht naar binnen trekken. Terwijl de gevel meestal vlak is, kan het dak uiteenlopende vormen aannemen, hoewel het vaak ook gewoon een plat dak is.

 

Kiezen tussen pastorijwoningen of moderne woningen: enkele tips

  • Leg tijdens de zoektocht naar de bouwstijl die het best bij jou past een fotocamera in jouw auto en maak een foto telkens je een mooie gevel, voordeur, een raam, een dakkapel, een mooie woning in zijn geheel, omheining of gevelsteen ziet. Je kan deze foto’s en sfeerbeelden doorgeven aan de architect en/of de aannemer, zodat ook hij een beter inzicht krijgt in jouw smaak.
  • Neem ook de realisaties van de architect of de catalogus van jouw sleutel-op-de-deur bouwbedrijf grondig door, en ga na welke stijlen jou het meest bevallen.
  • Sper jouw ogen wijd open en doe zoveel mogelijk inspiratie op. Een truc om je hierbij te helpen? Veel magazines bekijken en regelmatig woonblogs als Inspirerend Wonen raadplegen is de boodschap!
  • Vergeet ook de bouwvoorschirften niet bij de aankoop van de bouwgrond. Vaak worden hierbij een aantal beperkingen opgelegd waarbij je rekening moet houden voor jouw project.
07/03/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Batibouw exposanten trucjes
Volgende artikel
Batibouw 2012 : Mensotti design tuinmeubelen