Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Leverancier in de kijker: Nelissen bakstenen

Wil je alles weten over de basiselementen van een sleutel-op-de-deur woning? In onze reeks ‘leverancier in de kijker’ maken we kennis met de verschillende partners van bouwbedrijf Woningen Blavier. Ditmaal gaat de eer naar steenfabriek Nelissen.

Woningen Blavier: de beste keuzes

Wie een huis bouwt, wil meestal een plek creëren waar het aangenaam is om leven. We houden ervan om onze woning tot in de kleinste details in te richten en we kiezen graag voor de beste materialen.

Omdat ook de buitenkant het uitzicht van een woning bepaalt, is de keuze van de gevelstenen een belangrijke stap in de bouw van een woning. De gevel maakt de uitstraling van de woning, maar beschermt haar ook. Isoleren, beschermen, mooi maken, decoreren,… de gevel heeft heel wat verschillende functies! Om deze functies te vervullen, is het belangrijk om te kiezen voor de beste technieken en kwaliteitsvolle producten, en deze volgens de regels van de kunst toe te passen. Het zal dus ook niet verbazen dat Woningen Blavier samenwerkt met de beste partners om gevels te realiseren. Steenfabriek Nelissen is een van deze partners.

Woningen Blavier biedt haar klanten de keuze tussen 100 verschillende bakstenen voor de gevelbekleding van sleutel-op-de-deur woningen, stuk voor stuk met de hand gegoten. Antiek rood, heidebloem, appelbloesem, Spaans rood, magnolia, hoevesteen, neo barok, begijnhofsteen, kersenbloesem, famenne antiek, zwart mangaan, vinalmont grijs,… de keuze is ruim en gevarieerd.

Nelissen: focus op kwaliteit

De missie van Nelissen is kwalitatieve producten aanbieden die beantwoorden aan de eisen van de klanten en de strengste kwaliteitsnormen. Het bedrijf maakt er een erezaak van om elke fout, elke imperfectie, elk tijdverlies en alle nutteloze kosten te bannen. Bovendien, hecht Nelissen veel belang aan respect voor het milieu.

Alle afgewerkte producten van de steenfabriek worden voortdurend gecontroleerd, waardoor Nelissen op elk moment producten van hoge kwaliteit kan garanderen.

Bakstenen met de hand gegoten

Bij Nelissen zijn de bakstenen met de hand gegoten op basis van een natuurlijk product, löss genoemd. De steenfabriek beschikt over een steengroeve met verschillende lagen löss. Deze lagen worden geëxploiteerd naargelang de vraag en naar een fabriek gebracht waar ze bewerkt worden. 

De bakstenen van Nelissen worden gemaakt op basis van löss, waaraan nog andere kleisubstanties worden toegevoegd, zodat een optimale plasticiteit wordt bekomen. De mengeling wordt in vormen gegoten en vervolgens in een droogkamer geplaatst. Als de stenen droog zijn (24 tot 48 uur later, afhankelijk van de dikte van de stenen), zijn de bakstenen klaar om naar de oven te gaan. Daar worden ze automatisch op mobiele wagentjes geplaatst.

Het bakken is bepalend voor de kwaliteit van de bakstenen. Voor een optimaal resultaat, heeft Nelissen krachtige ovens geïnstalleerd die werken met de modernste technieken. De bakstenen blijven drie dagen lang bakken in de oven en worden gecontroleerd door een computer.

Buiten enkele speciale baksteensoorten, gebeurt de productie van deze bakstenen volledig automatisch, maar met respect voor de artesanale productiewijze van vroeger. Dankzij dit patrimonium en de perfecte technische kennis van Nelissen, behouden deze bakstenen hun typisch uitzicht, hun onregelmatig oppervlak en gevarieerde kleurentinten.

27/09/2012

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Geniet het hele jaar door van een jacuzzi in de tuin!
Volgende artikel
Comment poser une porte?