Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Landelijk wonen in een nieuwbouwhuis? 3 tips voor een geslaagde look

Style rustique

Wie kiest voor een nieuwbouwwoning, kiest niet per se voor een hypermodern interieur. Voor veel mensen gaat er namelijk niets boven de charme en authenticiteit van een landelijke inrichting. Wil ook jij landelijk wonen en ben je geïnteresseerd in het comfort van een nieuwbouwwoning mét de uitstraling van een Engelse cottage, Franse manoir of Vlaamse fermette? Ontdek dan deze 3 tips voor een geslaagde look!

Juiste wandbekleding

Landelijk wonen

Je kunt je woning een landelijke of klassieke toets geven door steevast te kiezen voor antieke of vintage decoratiespulletjes. Toch zul je meer succes oogsten als je eerst en vooral aandacht besteedt aan het grotere plaatje. Je wandbekleding is bijvoorbeeld bepalend voor de uitstraling van je interieur. In een landelijke woning kunnen de volgende elementen niet ontbreken:

  • keramische wandtegeltjes in de keuken, zoals metrotegels, Delfts blauw of mozaïekjes
  • houten lambrisering in de hal en in de leefruimtes
  • robuuste natuursteen in de badkamer

Stem die elementen uiteraard af op je vloer. Toch hoeven de materialen van je vloer en wandbekleding niet dezelfde te zijn. Het kan net mooi zijn om een robuuste vloer in blauwe hardsteen te combineren met elegante lambrisering en aardekleurige bepleistering.

Zachte verlichting

De geheime kunst van landelijk wonen? Dat is de kunst om zorgvuldig en doordacht om te springen met licht. Enerzijds wil je dat je landelijke interieur baadt in het daglicht, zodat het bruist van het leven en langzamerhand verandert op het ritme van de natuur. Anderzijds mag een traditioneel of landelijk interieur ook niet té licht zijn. Zoals een oude boerderij of een statig herenhuis donkere hoekjes heeft, zo moet je ook in een nieuwbouwwoning ruimte laten voor een tikkeltje duisternis.

Een van de manieren om een evenwicht te bereiken tussen voldoende licht en voldoende duisternis, is door te kiezen voor zachte accentverlichting. Geef de voorkeur aan (energiezuinige!) verlichting met een warme kleur. Hard of blauwachtig wit moet je te allen tijden vermijden. Ga daarentegen voor veel kleine lichtbronnen, met een warme kleur en zachte gloed.

Landelijke tips

Leven in huis: fijnzinnige decoratie

Werk ten slotte af met leuke accessoires en decoratie. Daaraan bestaat er geen gebrek, want de Belgen zijn nu eenmaal dol op landelijk wonen en kiezen volop voor decoratiespulletjes met een klassieke of rustieke inslag.

Maar weet je waarmee je het plaatje écht afmaakt? Groen! Zorg voor voldoende planten en bloemstukjes in je interieur. Zo leg je de link met de natuur – onmisbaar in een landelijk huis – én voeg je een zachtaardige en lieflijke toets toe aan je woning.

Landelijk wonen bloemstuk

 

22/12/2015

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Qu’est-ce qu’un sol en vinyle modulaire ? Un mot d’explication
Volgende artikel
Een nieuw leven voor je binnendeuren: 4 verftips